Jesen preuređuje vrt. To je zaista prava istina. Sa zemljom koja je još uvek topla i dovoljno vlažna i relativno blagim vremenom, ovo je idealno vreme za sadnju i presađivanje biljaka. Kod nas je još uvek zastupljenija prolećna sadnja, mada je jesenja sadnja mnogo efikasnija. Verovatno je to zato što se u proleće sve polako budi. Zajedno sa prirodom bude se i insekti i ptice, stiže nam lepo vreme, a samim tim i mi dobijamo dodatni elan za rad na svežem vazduhu.

OREZIVANJE BILJAKA

Pre nego što obavite jesenju sadnju uradite još neke poslove koji su veoma važni za razvoj i izgled vaših biljaka. Krenite sa orezivanjem biljaka kojima je to potrebno. Žive ograde su neizostavne u tome. Oblikujte ih i pripremite za proleće.

lovor visnja

Ukrasni grmovi koji su cvetali tokom leta, takođe zahtevaju orezivanje. Ostalim grmovima uklonite stare i oštećene grane. Ako ste u zadnjih nekoliko godina sadili kalemljeno ukrasno drvo, orežite ga. To se radi dok mesto kalema ne ojača dovoljno (prvih nekoliko godina nakon sadnje).

javor acer negundo variegatum

Perene i ukrasne trave u kamenjaru ili bašti lepo oblikujte. Pošto su neke biljke intezivnijeg rasta nemojte dozvoliti da preovladaju i uguše druge biljke. Oblikujte ih i napravite leje u bojama. Grupišite biljke iste vrste, jel kad procvetaju mnogo je veći efekat kada su u grupi, nego kada su “razbacane” po celom kamenjaru ili bašti. Biljke višeg rasta sadite u pozadini nižim biljkama. Perene i ukrasne trave možete izvaditi iz zemlje i razmnožiti ih deljenjem busena.

kamenjar perene

Želite li da premestite neku biljku, jesen će vam to omogućiti. Vegetacija biljkama polako staje i sada ih možete premestiti na novo mesto. Pazite samo da ne oštetite koren biljke prilikom vađenja.

SADNJA NOVIH BILJAKA

Prazan prostor popunite novim biljkama. Planirate li sadnju žive ograde, četinara, lukovica i drugih biljaka onda pređite na posao. Bolje će se primiti i prilagoditi biljke čija je sadnja obavljena u jesen. Izaberite drveće koje želite da sadite i vodite računa o njegovim krajnjim dimenzijama. Odlučite se da li vam je potrebno drvo koje će praviti hlad ili lepo ukrasno drvo koje sporije raste.

robinia-pseudoacacia-umbraculifera-127590-A-0003

Kada ste posadili i orezali biljke okopajte sve oko njih i rešite se neželjenih trava i korova.

ZAŠTITA BILJAKA OD SMRZAVANJA

Magnolija,

Magnolia-Nigra-360x360

albicija,

albizia-julibrissin-albicija-sadnice-slika-37453390

ruže stablašice

ruze stablasice bele i crvene

i još neke biljke traže zaštitu tokom zime. Oko biljke stavite malč, slamu ili zemlju i prekrijte jutanim džakom. Na taj način ćete zaštiti njen koren. Kod ruža stablašica potrebno je zaštititi kalem biljke, tj. njenu krošnju. To ćete isto uraditi jutanim džakom. Ovo je potrebno raditi kada su biljke mlade (do 2 godine), kada one ojačaju nije potreban ovakav vid zaštite tokom zime.

Uradite li sve kako bi trebalo omogućili ste biljkama miran zimski san, a na proleće će one vama uzvratiti svojim lepim i zdravim izgledom.

SREĐIVANJE TRAVNJAKA

Posle radova oko cveća, pređite na travnjak. Travnjak bi trebalo da zauzima procentualno najveću površinu okućnice, zato na njega morate obratiti posebnu pažnju. Lepo održavan travnjak podiže estetsku vrednost dvorišta.

travnjak1

S dolaskom kraćih i manje sunčanih dana trava sporije raste. Pošto je trava još uvek dovoljno vlažna i čvrsta, trebalo bi da je pokosite. Kosite kada je suvo vreme, a u poslednjoj košnji u godini ostavite travu za koji centimetar višu nego inače kada kosite. S travnjaka očistite mahovinu (ako je ima), uzmite vile i grabulje i učinite da zemlja na kojoj je travnjak bude rastresitija. Vilama izbodite zemlju,  a grabuljama očistite sav otpad koji leži na travi. Na ovaj jednostavan i lak način pripremili ste i travnjak za zimu.

travnjak koji se neguje

BILJKE U SAKSIJAMA

Biljke koje su smeštene u ukrasne posude, saksije ili žardinjere, i ne mogu da prezime na otvorenom, polako spremite u prostorije u kojima temperatura ne ide ispod 5 stepeni. Tu se pre svega misli na muškatle (pelargonije), razne vrste palmi i oleandere.

oleander

Saksije koje su oštećene zamenite novim, a biljke koje su prerasle saksiju presadite u veću.

Kada ste sve ovo odradili uspešno ste završili sa svim poslovima oko vrta sve do proleća. Nekima će prijati zimski odmor, dok će oni drugi jedva čekati proleće, novo cveće i nove boje u vrtu.

SPREMANJE ALATA ZA NOVU SEZONU

Zvuči jednostavno, ali to retko ko radi, polazim od sebe. Više nećemo koristiti motike, ašove, grabulje, makaze,… pa bi bio red da ih operemo i naoštrimo za novu sezonu.

jesen lišće

Pregledajte kosačicu, možda joj je potreban mali servis, naoštrite nož kosačice i dobro je očistite.

travnjak pokošen

Insekticide, fungicide i herbicide najčešće koristimo tokom sezone. Ukoliko niste sve potrošili, kesice lepo zatvorite, zavežite nekom gumicom i upakujte u jednu kutiju. Imate li mogućnosti, napravite sebi mali prostor koji će biti namenjen ovim alatkama i nusproizvodima koji su potrebni za vaš vrt (kolica, prskalica, trimer za travu, creva za navodnjavanje, sredstva za prihranu biljaka, razne rukavice, gumene čizme itd.).

PROSTOR ZA KOMPOSTIRANJE

Pošto ćete sada imati više slobodnog vremena, ako imate viška prostora  (samo nekoliko kvadrata), napravite sebi mesto za kompost. Oni koji žive na selu, sigurno su u velikoj prednosti što se tiče prostora i mogu sebi da priušte ovako važan detalj. Kolika će površina prostora za kompost biti zavisi od vaših potreba. Ako je površina vrta veća i biljaka ima mnogo, napravićete i veći prostor za odlaganje otpada.

prostor za kompost

Pokošenu travu, opalo lišće i otpatke od voća i povrća ne morate bacati u kontejnere i džakove za smeće. Jesenje lišće je fantastičan izvor hranjivih i organskih materija. Ovako ćete imati mesto za bacanje, a kompost ćete nakon godinu dana iskoristiti kao đubrivo za vaše biljke. Pošto redovna prihrana za biljke, koju kupujemo u poljoprivrednim apotekama, znatno smanjuje kućni budžet, ovo je i dobar finansijski potez. Mesto za kompost može izgledati lepo i uredno, a istovremeno će biti i veoma korisno.

Sačekajte lep dan, verovatno će ih još biti, i krenite na posao. Lepo bi bilo da uključite celu porodicu u poslednje sređivanje vrta u ovoj sezoni. Vama će mnogo značiti pomoć vaše dece koja mogu da skupljaju lišće ili da odnose pokošenu travu, a njima će sigurno prijati vreme provedeno na svežem vazduhu. Ovaj posao pretvorite u uživanje sa svim članovima porodice u prirodnom okruženju vašeg doma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.