Stiglo nam je proleće, a sa ovim godišnjim dobom probudilo se cveće najrazličitijih boja i vrsta. Pijace su se zašarenile jednogodišnjim cvetnicama. Čak i onaj koga uopšte ne zanima cveće ne može da ostane ravnodušan na raznobojne muškatle i  surfinije i ostale cvetnice. April je idealan mesec za sadnju novog cveća na terasama.

a muskatle kuca sa stilom

Vrt, terasa i balkon su produžetak stana u prirodu. Oni koji nemaju vrt jedino im preostaje da urede balkon ili terasu i uživaju u toj maloj cvetnoj oazi. Uređivanje ovih površina može da bude veliki izazov za sve nas. Potrebno je voditi računa o svemu, o posudama u koje će se saditi biljke, o vrstama biljaka zavisno od položaja terase, o tome koliko vremena imamo da posvetimo ovom cvetnom raju.

Većina ljubitelja balkonskog cveća već ima svoju omiljenu vrstu koju sadi godinama, i kojoj ostaje veran iz nekog ličnog razloga. Razlozi mogu biti različiti, ili su zadovoljni sa tom biljkom zbog njenog cvetanja ili su zadovoljni što ta biljka nije preterano zahtevna ili postoji neki treći razlog.

Ako nikada do sada niste sadili cveće na terase ili balkone evo nekoliko saveta kojim redom da krenete.

IZBOR POSUDE ZA SADNJU

Žardinjere (saksije) izrađuju se u više veličina, oblika i boja i od raznih materijala. Potrebna dužina saksije je od 50 do 100 cm, širina 20-tak cm, a i dubina 20- tak cm. Obavezno moraju imati otvore za odvod vode. Ukoliko otvori nisu fabrički napravljeni, napravite ih sami. Ako ne želite da vam saksije privuku pažnju više nego cveće koje u njih sadite, onda odaberite neku neutralnu boju (sve nijanse od krem do braon boje).  Mada, kada sadimo puzave biljke, saksija se primeti samo prvih mesec dana, a onda biljka svojim listovima i cvetom prekrije nju u potpunosti.

Evo nekoliko vrsta žardinjera koje možete koristiti. Ovo su prozorske žardinjere, i to veoma elegantne.

 prozorske zardinjere

Ovo je jedna vrsta visećih saksija koja je izuzetno dekorativna i interesantna.

begonija crvena

A najčešće se koriste plastične saksije i žardinjere koje možete nabaviti na pijacama. Razlog za to je što su finansijski najpristupačnije. Jeste da nisu dugog veka, ali 4-5 godina će vam sigurno poslužiti.

IZBOR BILJAKA ZA SADNJU U ŽARDINJERAMA

Pri kupovini biljaka obratite pažnju na mesto na kojem želite da ih zasadite (sunčano, polusenovito ili senovito mesto).

Za sunčana mesta preporučuju se petunije, surfinije,

Surfinia red duze

muškatle,

a muskatle prozor dve boje

salvije…

salvia mix

Za polusenovita i senovita mesta preporučuje se ukrasna koprivica,coleus

lepi Jova (pištika),

a pistika

zevalica, noćna frajla…

Mi ćemo vam danas pisati o muškatlama i surfinijama.

MUŠKATLE

Ovo je jedna od najzahvalnijih i najizdržljivijih cvetnica koju možete videti na večini balkona. Svaki cvet ima neku simboliku, a simbolika muškatli je da donose sreću.

Sade se u viseće korpe ili žardinjere, što zavisi od vrste koju izaberete.

a visece saksije muskatle

Cvetaju bogato od maja meseca, pa sve do prvih mrazeva. Cvetovi mogu biti beli, ružičasti, šatirani, u svim nijansama crvene…

Vrste muškatli razlikuju se po veličini i obliku cvetova.

Patuljaste muškatle rastu od 10-35 cm. Kolika će im visina biti zavisi od vrste koju izaberete. Njih sadite u stojeće žardinjere i ukrasite uglove na balkonu ili terasi.

cvece u saksijama

Najviše se sade puzave muškatle, možete ih naći sa duplim cvetom ili obične (simple). U saksiju sadite po tri biljke.

Muskatla-mix-padajuca-_slika_L_1961967

Zanimljivo je da muškatle jakih i neobičnih boja cvetova ne vole jako sunce, i počinju da blede i gube boju u takvim uslovima.

Inače, ove biljke vole mesto sa puno svetlosti, ali bi trebalo da budu zaštićene od podnevnog sunca. Zalivanje ovih biljaka mora biti redovno, ali umereno. Previše vlage dovodi do truljenja korena. Prihranjujte ih đubrivom za muškatle jednom nedeljno, a možete i češće. Ovu biljku nemojte orezivati u toku sezone dok cveta, jer ćete tako odložiti njeno cvetanje.

SAČUVAJTE MUŠKATLE ZA SLEDEĆU SEZONU

Ovu vrstu biljaka možete sačuvati za sledeću godinu. U kasnu jesen, pre mrazeva skratite muškatle na 20-tak cm, a uvele i oštećene listove i cvetove uklonite. Biljku unesite u prostoriju  u kojoj je temperatura od 8 do 10 stepeni. Tokom zime ih zalivajte jednom u dve nedelje. One skladište vodu u debelim stabljikama i zemlja bi trebalo da je malo vlažna. Početkom proleća ih još malo skratite i dobro ih zalijte. Posle dve nedelje presadite ih u novu zemlju i onda počnite sa prihranom.  Nije poželjno da se muškatla gaji više od dve godine, jer će se biljka udrveniti, pa je zato dobro da se biljka zameni mladicama.

RAZMNOŽAVANJE MUŠKATLI

U toku letnjih meseci uzmite reznice ovih biljaka i stavite ih u topao peščani kompost koji ćete održavati vlažnim dok se biljka ne ožili. Kada se ožili posadite je u malu saksiju. Kako biljka raste, tako je presađujte u veće saksije. Za proleće ćete imati novu, mladu biljku.

Neke vrste možete razmnožavati semenom.

SURFINIJE

Posle muškatli, ovo su najpopularnije cvetnice za terase, balkone i prozore. Obilno cvetaju od maja do početka oktobra meseca. Zahtevne su biljke, pa se preporučuju onima koji će im ispuniti sve “njihove zahteve”, tj. pružiće im svu potrebnu pažnju. Dužina im varira do 50 do 140 cm, zavisno od vrste i nege koju im pružite.

Javljaju se u nijansama žute, bele, ružičaste, crvene, plave i ljubičaste boje.

sufrinije 1

Podarite im mesto koje je najbogatije sunčevom toplotom. U toku toplih letnjih dana ove biljke traže zalivanje i do dva puta dnevno. Inače, zalivajte ih jednom u toku dana (najbolje uveče sa odstajalom vodom). Prihranjujte ih sa đubrivom za surfinije. Ako vidite da list i cvet blede onda joj dodajte gvožđe kao dodatak redovnoj prihrani. Preventivno ih prskajte fungicidima protiv plesni, akaricidom protiv grinja i insekticidom svake tri nedelje (dešava se da je napadnu biljne vaši).

U standardnu žardinjeru sadite po dve biljke, biće dovoljno, jer se brzo šire.

U viseće saksije samo jednu.

surfinia white

Možete i po dve biljke ako su saksije većeg prečnika.

surfinija

Što se tiče visečih saksija, izbegavajte da ih stavljate na mesta gde je promaja, jer će jak vetar iskidati biljku, i onda će joj trebati vremena da se oporavi. Stavite ih na neko mesto gde će one biti “ušuškane” i zaštićene.

KOMBINOVANJE VRSTA I BOJA BILJAKA  ZA TERASE I BALKONE

Koliko ćete vrsta biljaka i koliko raznih boja izabrati zavisi samo od vas. Mi vam preporučujemo da odaberete jednu vrstu biljaka za jednu terasu. Odlučite se sami da li će to biti muškatla ili surfinija. I jedna i druga vrsta bogato cvetaju tokom cele sezone, i obe vrste možete naći u svim bojama. Da bi terasa (balkon) izgledala da je uređena sa ukusom nemojte previše šarati. Odabrali ste jednu vrstu, na primer muškatle. Izaberite najviše dve boje i kombinujte ih. Možete u jednu saksiju staviti jednu boju, pa u saksiju pored drugu boju. Ili možete ići cik-cak, znači u jednu saksiju dve boje, pa u drugu isto tako… Bitno je da dužina biljaka bude ista, da su ista sorta.

a muskatlea balkon surfinija

Ali, vi možete kombinovati na jednoj terasi više boja i više vrsta cveća, to je stvar vašeg senzibiliteta i ukusa. Ni ne bi trebalo da sve terase liče jedna na drugu, jer bi to bilo monotono. Zato sami izaberite biljke, sami izaberite boje koje će zapravo biti slika vas, slika vašeg stila i odraz vaše energije. Evo jedne terase koja je malo šarenija, ali je ipak posebna na neki svoj način.

a surfinija sarenilo

Bitno je da ta terasa ( ili balkon) bude lepa vama, da volite biljke koje ste posadili i da uživate u njima celu sezonu.

a mix terasa

Ovde je prikazana kombinacija nekoliko vrsta biljaka i nekoliko raznih boja, ali deluje veoma skladno i lepo uklopljeno.

Iako pogrešite nešto ove sezone, tj. ako vam se nešto ne dopadne kako ste uradili, kako ste iskombinovali, brzo će doći naredna sezona pa ćete tu grešku ispraviti. “Čovek se uči dok je živ”, i sigurno je tako. Zato hrabro napred, ništa nije teško, ukoliko imate volje i želje da napravite prijatan kutak za vas i vaše najmilije.

Za one koji nemaju previše vremena da posvete cveću predlažemo da kao početnici krenu sa sadnjom muškatli. A za one koji će dati sve da im cveće bude lepo, i koji imaju iskustva sa biljkama, preporučujemo da sade surfinije.

Muškatle i surfinije NE PRODAJEMO!