Forzicija je jedan od prvih vesnika proleća. Sigurno ste svi primetili ovaj grm kada ga prekrije bezbroj cvetova zlatno-žute boje. Dok su grane ostalih listopadnih biljka još uvek gole, dok druge biljke još spavaju, forzicija se predstavlja u svom punom svetlu. Zato i jeste njena vrednost velika, jer prva unosi boju i cvet u vrt (prva posle lukovica).

Cvetovi se pojavljuju u martu mesecu i ostaju na biljci 5-6 nedelja. Posle cvetanja počinje njeno listanje. Ovaj grm raste izuzetno brzo, njegova krajnja visina je oko 3,5 m. Kako brzo raste u visinu, tako se brzo i širi i zato mu je potrebno redovno orezivanje.

Forzicija-360x360

OREZIVANJE FORZICIJE

Zapamtite da se svaki ukrasni grm orezuje nakon cvetanja. Znači, forziciju ćete orezati već krajem aprila meseca. Orežite je za 1/3 grane. Nakon tog orezivanja biljka na novim, mladim granama formira pupove za sledeću sezonu. Ako je vi ponovo orežete u jesen, orezaćete i te pupove, pa samim tim forzicija neće cvetati obilno kako bi inače cvetala da niste obavili jesenje orezivanje. Grane koje su u sredini biljke zamršene možete prorediti.

SADNJA FORZICIJE

Forzicija spada u listopadne ukrasne grmove koji nemaju posebne zahteve. Dobro podnosi niske temperature i duge letnje suše. Otporna je i na gradska zagađenja, pa je često možete videti kako raste u takvim uslovima. Ona je često sađena biljka na javnim površinama i u parkovima. Odgovara joj svaka vrsta tla i mesto sa dosta sunčeve svetlosti i toplote. Može se saditi i u polusenci, ali neće bogato cvetati.

forzicija

Najčešće se sadi pojedinačno, kao soliterni grm na travnjaku. Orezivanjem donjih grana može se formirati i kao nisko drvo. U većim vrtovima sadite je u grupi kao pozadinu nižim biljkama. Izuzetno atraktivno izgleda živa ograda od ovog grma. Jeste da će cvetati samo u proleće, ali njen list će ostati kao zaštita sve do decembra meseca. Ako ćete od forzicije formirati živu ogradu, biljke sadite na rastojanju od jednog metra.

forzicija

Pronaćićete i podatke da je potrebno 2-3 biljke saditi na 1 dužni metar, ali ja ne vidim potrebu za tako gustom sadnjom. Sadnjom biljaka na 1 m udaljenosti već nakon tri godine oformiće se gusta živa ograda.

FORZICIJA KAO UKRAS U VAZI

Čim se pojave prvi pupoljci, odsecite granu, stavite je u vazu sa vodom i unesite u kuću. Zbog sobne temperature grana forzicije će se brže rascvetati nego na žbunu koji je zasađen u dvorištu. Taj cvet će ostati u vazi skoro mesec dana. Verovatno će za tih mesec dana grančica pustiti koren, pa je možete, nakon što vam je ukrašavala dom, posaditi u zemlju. I eto vam nove biljke bez posebnog truda.

forzicija u vazi

RAZMNOŽAVANJE FORZICIJE

Forzicija se veoma lako razmnožava. Najlakši način je razmnožavanje reznicama koje se uzimaju sa biljke nakon njenog cvetanja. To isto možete uraditi i krajem zime pre nego što se pojave prvi cvetovi. Odsecite oštrim makazama grančicu visine 10-15 cm, uklonite joj lišće i stavite u zemlju. Zalivajte redovno to mesto i grančica će se brzo ožiliti. Drugi način razmnožavanja je položenicama, ali je ovaj prvi način daleko jednostavniji. U jesen razmnožite biljku deobom korena. Izvadite komplet biljku i ašovom podelite njen koren. Verovatno će nakon ovakve deobe biljka jedno vreme bolovati, ali će se brzo oporaviti.

Ako imate neku povšinu koju bi trebalo sakriti, sadnja forzicije je pravi izbor. Ukoliko ste se odlučili za sadnju žive ograde, možete forziciju kombinovati sa drugim cvetnim grmovima kao što su:

–  VAJGELA –

Wajgela-roze-360x360

–  SPIREA –

spirea bela suručica

PYRACANTHA -.

vatreni trn ograda

Na primer, imate dužinu od 20 m, sadite po pet biljaka od svake vrste. Na taj način ćete imati ukras od septembra do maja meseca. Od septembra do februara će pirokantine narandžasto-crvene bobice ukrašavati živi zid, od marta do aprila forzicija će cvetati u žutoj boji, u aprilu spirea cveta svojim belim cvetovima koji su u grozdovima i na kraju cveta vajgela u ružičastoj boji. Imaćete stalna dešavanja, smenjivaće se boje i uneće dinamiku u vaš vrt.

cvetne zive ograde

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.