Zašto kažemo da su sedumi biljke za početnike? Sledi logičan odgovor. Sedumi spadaju u jednu od najlepših, ali i najmanje zahtevnih biljaka. Pripadaju porodici Crassulaceae koja predstavlja oko 500 vrsta lisnatih sukulenata. Danas se ne zna tačan broj vrsta seduma, jer svakim danom niču novi hibridi. Ime sedum potiče od latinske reči SEDERE, što znači umiriti, jer se listovi nekih vrsta seduma koriste kao melem za povrede.

sedum i cuvarkuce

NEGA SEDUMA

Najbolje uspevaju na sunčanim mestima, ali tolerišu i polusenku. U svojim listovima sedumi skladište vodu, pa iz tog razloga dobro podnose i duže sušne periode. Ne bi trebalo da ih preterano zalivate da ne dođe do truljenja biljke. Pošto uopšte nije zahtevna biljka, ona uspeva i na najsiromašnijem tlu, pa se često može videti u šupljinama zidova ili na stenama.

sukulenti

VRSTE SEDUMA

Ovo su biljke koje brzo rastu, a samim tim brzo se i šire, pa spadaju u jedne od najomiljenijih pokrivača tla. Visina biljaka varira od 5 do 50 cm. Prepoznatljivi su po različitom obliku listova i po paleti različitih nijansi i boja cvetova. Cvetovi najčešće imaju 5 latica, ređe 4 ili 6. Ova biljka je popularna i iz tog razloga što njeni sitni cvetovi privlače nove stanovnike u vrt, privlače raznobojne leptire. Kod večine seduma dekorativan je i sam list, pa je cvet samo još jedan plus za ovu vrstu. Međutim, cvet traje 6-8 nedelja i prođe, a dekorativna lisna rozeta ostaje i dalje da ulepšava baštenski prostor. Sada ćemo navesti neke vrste seduma koji su najrasprostranjeniji kod nas:

Sedum “Angelina”,

sedum-angelina-400x300

Sedum rupestre blue,

sedum rupestre blue

Sedum alboroseum mediovariegatum,

Sedum alboroseum Mediovariegatum.preview

Sedum acre “Aurea”,

SEDUM-ACRE aurea

Sedum pachyclados.

sedum_pachyclados

SADNJA SEDUMA

Sedumi se sade kao pokrivači tla i za kombinacije sa drugim biljnim vrstama. Od njih se mogu napraviti raznobojni cvetni tepisi. Ukoliko želite postići takav efekat u bašti, sadite ih u grupama na rastojanju od 25-30 cm jednu od druge. Ovde je prikazan sedum ellacombeanum čiji je cvet žute boje.

sedum ellacombeanum

Najlepše kombinacije se postižu sa čuvarkućama, jer su ovo srodne biljke.

sedum saksija

Takođe, koristimo sedume za sadnju na problematičnim i teže dostupnim mestima, kao što su strmine u vrtu, ili zemljište između staza i kamenja. Idealne su biljke za kamenjare, cvetne leje i zidove, ivičnjake… Na ovoj fotografiji vidite kako se primenjuju sedumi koji su visine 40-50 cm. Sadimo ih ispred drveća, ispred živih ograda, ali možemo ih saditi i kao pozadinu nižim biljkama. Najbitnije je da ih sadimo u grupi, jer sa sadnjom jedne biljke ne može se dobiti ovakav efekat na većoj površini.

sedum alboroseum mediovariegatum

Možete ih saditi i u saksijama i staviti ih na terasu ili balkon. Najlepši su u prikladnim ćupovima, korpama, u posudama od keramike i drugim dekorativnim predmetima koji mogu dodatno ulepšati vaš eksterijer. Na ovoj slici vidite kako bi trebalo da kombinujete biljke, tj. kako da ih sadite. Pogledajte te kontraste boja, biljke koje imaju istu boju, ili sličnu, nećete saditi jednu pored druge, jer će se one stopiti i neće doći do izražaja. Takođe, kombinujte i različite visine biljaka. U pozadini sadite visoke biljke, a ispred niže biljke. Ovo pravilo važi i za sadnju u vrtu, i što se tiče boja, i što se tiče visine biljaka.

sedumi u kominaciji s drugim biljkama

Trebalo bi da naglasimo da neke vrste seduma tokom zimskih meseci gube svoj nadzemni deo (taj deo se osuši), pa na proleće ponovo kreće mlada biljka iz korena.

RAZMNOŽAVANJE SEDUMA

Sedumi se lako razmnožavaju, kao i večina perena (trajnica). Mogu se razmnožiti reznicama, ali najjednostavniji način jeste razmnožavanje deljenjem korena u proleće.

Izaberite vrste koje su vam najzanimljivije i popunite neki prazan prostor u vašem vrtu, za koji ste mislili da je nemoguće ulepšati. Videćete da je sa ovim biljkama sve moguće, jer se one prilagode i najlošijim terenima. A ukoliko nemate vrt, onda nabavite neku dekorativnu posudu i oživite je ovim biljkama.

sedum i cuvarkuce