Lobelija je još jedna u nizu prelepih letnjih cvetnica. Kod nas se gaji kao jednogodišnja biljka. Idealna je za leje sa dosta svetlosti i toplote, za uzgoj u žardinjerama i saksijama. Veoma je cenjena u hortikulturi zbog svoje intenzivno plave boje koja je retka među cvetovima.

lobelia cup

RAZNE BOJE LOBELIJE

Ovde govorimo o LOBELIJI ERINUS. Nju možete naći u plavoj,

lobelia u visecoj saksiji

 

ružičastoj,

lobelia mix

ljubičastoj

lobelia bela

i beloj boji.

Najširu primenu nalazi lobelija u plavoj i beloj boji. Postoje vrste sa jednostavnim i sa duplim cvetovima. Kultivari tamnijih nijansi cvetova često se odlikuju zagasito bronzanom bojom listova. Listovi su joj, kao i cvet, veoma sitni. Ona raste kao mali žbun, ali ima i padajućih vrsta koje se preporučuju za sadnju u visećim saksijama.

lobelia saksije

SADNJA LOBELIJE

Najbolji efekat se postiže sadnjom biljaka u grupama. Tako dobijate plavi ili beli tepih koji je idealan za kombinaciju sa drugim biljkama. U kombinaciji sa drugim cvećem ova biljka  stvara zanimljive kolorističke aranžmane.

lobelija cvetni tepih

Ona je jedan od omiljenih stanovnika sunčanih kutaka na balkonu ili u vrtu. Biće jednako lepa bilo da je posadite u vrt, žardinjeru ili viseću saksiju. Idealna je za ivičnjake i za sadnju ispred drugih biljaka.

lobelia uz stazicu

Možete da je sadite kako god i gde god želite. Evo nekoliko zanimljivih ideja, pa izaberite onu koja vam se najviše dopada. Ovakvim načinom sadnje dobićete cvetni stub.

lobelija

Ako imate malo dvorište onda maksimalno iskoristite prostor, pa čak i svaka rupa u zidu može koristiti kao mesto za sadnju. Krajnji efekat oba načina sadnje je veoma interesantan.

Lobelija zid

Ovde vidite kako možete da oživite stepenište koje deluje prilično hladno bez biljaka.

lobelia kaskade

I evo jednog nesvakidašnjeg prizora. Stari ram nemojte baciti, već ga iskoristite za jednu ovakvu neobičnu dekoraciju. Ovo ne može proći neprimećeno, a vidite i sami zašto.

lobelia u ramu

NEGA LOBELIJE

Sadite je na mestu sa dosta svetlosti ili u polusenci. Izbegavajte lokacije gde će u toku leta da bude na direktnom podnevnom suncu (jako letnje sunce ova biljka ne podnosi). Tlo u koje sadite biljku trebalo bi da je obogaćeno humusom. Zemlja mora biti rastresita i dobro propusna. Održavajte je stalno vlažnom, jer u suprotnom biljka će se osušiti. Ali nemojte preterivati sa zalivanjem, ne sme biljka plivati u vodi. Lobelija cveta od početka maja meseca, pa sve do jeseni. U julu mesecu, nakon prvog talasa intenzivnog cvetanja, orežite biljku za 1/3, za par cm, i tako ćete joj produžiti period cvetanja. Ukoliko ranije primetite da se biljka počinje sušiti orežite je i ranije. Zanimljivo je da ovu biljku na napadaju štetočine.

lobelia-erinus

RAZMNOŽAVANJE LOBELIJE

Lobelija se razmnožava iz semena kao i večina letnjih cvetnica. U februaru mesecu posejte seme u mešavinu zemlje, treseta i peska. Seme blago pritisnite prstima u zemlju i navlažite ga prskalicom. Pokrijte providnom folijom. Potrebna temperatura za nicanje biljke je od 21-24 stepena, i u takvim uslovima biljka niče za 4-6 dana. Ako su biljke nikle pregusto, proredite ih da ne uguše jedna drugu. Supstrat u kome su posejane biljke održavajte vlažnim. U maju mesecu biljku posadite na željeno mesto.

lobelija bela

 

LEKOVITA DEJSTVA LOBELIJE

Lobelija raste u Severnoj Americi (SAD i Kanada) i priznata je kao jedna od najlekovitijih biljaka kod lečenja ASTME. Koristi se tinktura od njenog lišća. Biljka ima ljut ukus i peče kao duvan.

MI NEMAMO LOBELIJU U PONUDI.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.