Bliže nam se topli letnji dani. Tokom leta lepo je provoditi vreme i piti kaficu na terasi ili balkonu. Uglavnom, svaku terasu ulepšavaju letnje cvetnice: muškatle, surfinije, petonije, salvije i ostale biljke. Da bi uživanje bilo potpuno dodajte i vodeni element tom prostoru, dodajte jezerce u saksiji.

jezero-u-posudi

KAKO NAPRAVITI JEZERCE U SAKSIJI?

Ako nemate mogućnosti napraviti jezero u svom dvorištu, mala imitacija jezerca smeštena u saksiju može biti odlična alternativa. Uz samo malo truda i malo utrošenog vremena, za vreme letnjih večeri možete uživati  u svežini vode na vlastitoj terasi. Voda unosi sklad i mir između čoveka i prirode. Ona će oplemeniti vaš životni prostor.

IZABERITE POSUDU ZA MINI JEZERCE

vodene biljke

Prvo što bi trebalo da uradite jeste da izaberete posudu koja je nepropusna za vodu. Bilo bi dobro da je okrugla, jer u prirodi nećete naći jezero oštrih ivica. Gledajte da se ta posuda uklopi u već postojeći eksterijer. Već postojeće saksije za cveće, dekorativni ćupovi i druge ukrasne posude (staro bure, lepe keramičke posude, limene kante…) mogu se pretvoriti u živopisne male vodene oaze.

jezero u posudi bure

Potrebna dubina posude je minimalno 25 cm, a idealne posude su dubine 40-50 cm. Što je posuda dublja voda će ostati duže bistra i bez algi. Kada odaberete posudu odmah je smestite na željenu lokaciju, jer će kasnije sa vodom biti teška za prenošenje.

Lysimachia_nummularia__Berggarten__0084_503e3d92ce_petrowsky_cce2f1045c

SADNJA BILJAKA

Kada ste postavili posudu na željeno mesto onda stavite šljunak na dno (4-5cm debljine). U posudu sipajte kišnicu ili odstajalu vodu. Pređite na izbor biljaka. Ako je posuda dubine 35-50 cm obavezno stavite lokvanj. Koju ćete boju odabrati zavisi od vašeg ukusa. Lokvanj je već posađen u saksiju, pa ga samo postavite na dno budućeg jezerca. Lepotu njegovog cveta od maja do septembra meseca ne može ništa zameniti.

lokvanj

Njemu pridružite ovu vrste bambusa-equisetum japonicum

equisetum_japonicum

i scirpus zebrinus. (Možete ubaciti i druge vrste trski i vodenih perunika).

scirpus-zebrinus

Nemojte ni preterivati sa biljkama, jer će ugušiti jedna drugu. Ako je posuda prečnika 60 cm ili veća, onda možete staviti 5-6 biljaka, ukoliko je manja srazmerno smanjite i broj biljaka. U posudu dubine 20-25 cm ne možete staviti lokvanj, ali tu stavite hipuris vulgaris,

HippurisVulgaris2008

vodeni zumbul,

 vodeni zumbul

juncus spiralis (spiralna trava),

juncus effusus spiralis

carex nigra (vodena crna trava).

carex nigra

Sve vodene biljke su posađene u saksijama, kao i lokvanj,  i potrebno je samo da ih postavite u vaše jezerce.

Ako je posuda plića, onda preporučujemo da sadite mini lokvanje i ostale minijaturne biljke.

mini lokvanj

Što se tiče vode nju ćete povremeno morati dodavati, naročito leti zbog isparavanja. Vodu nije potrebno menjati, sem u slučaju kada se stvori mnogo algi. Ali sa pravom kombinacijom biljaka ne bi trebalo da dođe do stvaranja algi.

USM-180

Veća posuda daje mogućnost da u nju ubacite i vodenu pumpu koja će da doda zvuk vašem jezercetu.

vrtno_jezero_vodena_lopta-200x200

Takođe, možete ubaciti i ribice (crvene šarane) koji će uneti život u ovaj prostor.

Priznaćete da za ovako nešto nije potrebno izdvojiti mnogo novca, a efekat će biti neverovatan.

jezero-u-posudi-200x300