Iris – perunika – je simbol vere, nade, mudrosti, poštovanja i prijateljstva. Ako je verovati legendi, upravo ono mesto gde Perun baca munje i duga dodiruje tlo je mesto gde se rađa perunika. Zato kažu da je iris – perunika cvet bogova.

Irisi su višegodišnje trajnice koje se veoma često mogu videti u vrtovima koji su formirani u bilo kom stilu. Češće se vide u vrtovima naših baka, ali u novije vreme možete ih videti i u najlepše uređenim bašticama. Omiljeni su među baštovanima zbog zanimljivih oblika i raznih boja cvetova.

Cvetaju od aprila do juna meseca, neke vrste i do septembra. Prvo se početkom proleća otvaraju niske sorte irisa, pa onda one koje su srednje visine i na kraju najviše vrste. Visina irisa (perunike) može biti od 20-100 cm.

Sadnja irisa

Iris – perunika cveta obilno i u lošim uslovima. Ova biljka potiče sa močvarnih poljana i voli vlažno zemljište, pa je iz tog razloga idealna biljka za obale jezeraca ili za sadnju uz potočiće. Bez obzira na to, perunika dobro podnosi i sušu, a voli sunčana mesta. Veoma je važno da je dobra cirkulacija vazduha na mestu sadnje.

Pošto različite vrste cvetaju u različito vreme kombinujte ih na jednoj površini, tj. grupišite ih po vrstama. Tako ćete imati smenjivanje cvetanja i površine koje su prekrivene perunikama biće ukras u bašti duže vreme. Na jedan metar kvadratni dovoljne su 2-3 sadnice viših vrsta ili 6-8 sadnica nižih vrsta.

Nega irisa

Iako iris – perunika nije izbirljiva po pitanju tla, najviše će joj odgovarati rastresito i ilovasto tlo. Biljka traži umereno zalivanje, ali i redovno prihranjivanje sa kojim bi trebalo početi tokom proleća, pre nego što počne sa cvetanjem.

Ako želite više da znate o irisima pročitajte naš blog tekst iris – perunika.

Prikazani svi od ukupno 23 rezultata

Prikaži All

Iris pumila svetlo ljubičasta

Original price was: 250.00 RSD.Current price is: 220.00 RSD.

Iris pumilla – žuta

Original price was: 250.00 RSD.Current price is: 220.00 RSD.

Iris svetlo ljubičasti

Original price was: 400.00 RSD.Current price is: 200.00 RSD.