Bliže nam se novogodišnji i božićni praznici. Ilex – božikovina je jedna od biljaka koje tradicionalno obeležavaju Božić. Motive sa grančicom ove biljke naći ćete na božićnim stoljnjacima, salvetama i svećnjacima. U narodu postoji verovanje da biljke koje daju plod zimi imaju jaku moć u zaštiti čoveka, jer takve biljke prkose prirodi. Kada sve zimi miruje, one se rađaju. Poslednjih nekoliko godina na pijacama pred božićne i novogodišnje praznike viđali smo često da se pored jelki prodaje i ovaj grm. Možda niste na to obračali pažnju, ali pogledajte ove godine kada budete išli u prazničnu kupovinu. U vreme predstojećih praznika stavite ovu grančicu iznad ulaznih vrata ili je ubacite u adventski venac.

bozicni venac od ileksa

ilex – božikovina – opis

Ovo je zimzeleni grm koji dostiže visinu i do 3 m (u prirodi i do 10m). Raste veoma sporo, ali može da doživi duboku starost. Ima podataka koji kažu da su pronađeni primerci koji su “živeli” i 300 godina. Krošnja božikovine je piramidalna, prečnik u bazi može biti i 3 m. Postoje mnoge vrste ileksa, danas pišemo o  šarenolisnom ileksu (Ilex aquifolium “Argentea Marginata”).

Njegovi listovi predstavljaju lep ukras u vrtu, jer unose šarenilo tokom cele godine. Oni su kožasti i sjajni, po obodu bodljikavi.

ilex albomarginata2

Cvetovi božikovine su skupljeni u cvasti, maleni i bledo-žute boje, gotovo da su neprimetni. Biljka cveta krajem proleća. Plod je crvena bobica koja sazreva u novembru i na granama ostaje sve do proleća. Bobica ima u izobilju i one su pravo osveženje tokom zimskih meseci. Naročito dolaze do izražaja kada je biljka prekrivena snegom. Kora mladih grana je zelene boje, a starijih grana je skroz glatka i sive je boje.

Sadnja i nega

U prirodi ileksi rastu u vlažnim brdskim i planinskim šumama, između stabala jele i bukve, na nadmorskoj visini od 1200-1500 m (mogu se naći i na većoj nadmorskoj visini).

Ilekse sadimo pojedinačno, a isto tako i u grupama i od njih se može formirati dekorativna živa ograda. Ona ima tu sposobnost da štiti od buke, tj. ublažava zvukove. Najčešće ovu biljku možemo videti u parkovima, na javnim površinama, ali i u lepo uređenim vrtovima. Ovo je biljka koja će uspeti i u žardinjerama ili većim saksijama, tako da predstavlja pravi ukras na balkonima i terasama. Dobro podnosi orezivanje i oblikovanje.

Ilex-aquifolium albomarginata3

Odgovara joj bilo koja vrsta staništa (sunčano, polusenovito i senovito). Po tom pitanju nije uopšte izbirljiva, ali će najlepša biti na sunčanom mestu. Lišće će joj biti gušće, a samim tim biljka će izgledati kompaktnije. Traži dobro drenirano i blago kiselo tlo. Idealno ju je saditi u kasnu jesen ili rano na proleće. Prilikom presađivanja zna da boluje jedno vreme, pa izgubi deo lišća, ali se za to ne brinite, jer će se brzo obnoviti.

Dobro podnosi gradska zagađenja. Sve u svemu veoma otporna i zahvalna biljka.

Zanimljivosti o ileksima

Još u doba starih Rimljana grančica božikovine se koristila kao simbol zaštite od uroka, čarolije i munja. Ta njena moć preneta je i u hrišćanstvo. Njen cvet simbolizuje rođenje Isusa, crvene bobice simbolizuju Isusovu krv, a bodljikavo lišće je simbol krune od trnja.

Ilex – božikovina je kod nas zaštićena biljna vrsta, pa bi trebalo da znate da je zabranjeno kidati grane ove biljke u prirodi. Pogledajte kako izgledaju i druge vrste ileksa.
Ovo je ilex aquifolium “Alaska”.

ilex aquifolium1

A ovo je ilex meserveae “Hachfee”.

hachfee-blog-1

I jedan od najlepših je ilex “Golden Van Tol”.

ilex golden van tol