Evonimus alatus je manje poznata vrsta ukrasnog grma. Bez pravog razloga ova biljka je nepoznata široj javnosti i nepravedno je zanemarena. Njene estetske vrednosti u vrtu su nezamenljive tokom jeseni. U jesen mnoge biljke menjaju svoju boju lista i obogaćuju vrt novim nijansama narandžaste, žute ili crvene boje. Jedna od tih biljaka je evonimus alatus.

evonimus alatus

Opis bilje

Evonimus alatus može dostići visinu od 1,5-2 m. Takođe, i njegova širina može biti od 1,5-2 m. Kompaktnog je i gustog rasta. Grane mu se šire podjednako na sve strane, ali dobro podnosi orezivanje, pa ga možete formirati kako vama odgovara. U mladosti je uspravne forme, a kasnije se zaobljava i postaje loptastog oblika.

EuonymusAlatus grupa

Evonimus alatus je listopadni grm. Njegovi listovi su elipsastog oblika i tamno zelene boje sve do jeseni. U jesen list postepeno gubi svoju zelenu boju i dobija crvene ili crveno-ružičaste nijanse. Kada ta jarko crvena boja preplavi grm on postaje prava atrakcija u lepo uređenom vrtu. Ta predivna i jaka boja mu u jesen daje dodatnu vrednost u svetu biljaka, pa se lepo kombinuje sa svim zelenolisnim biljkama i sa četinarima.

evonimus alatus mix

Grm cveta krajem marta, početkom aprila meseca sitnim belo-zelenim cvetićima. Ti cvetići su, takoreći, potpuno neupadljivi jer su sakriveni lišćem.

Zašto sadimo evonimus alatus

Sadimo ga kao pozadinu nižem grmlju ili cvetnicama, a možemo ga saditi i ispred viših četinara ili drveća. U obe situacije dobićemo lep kontrast boja. Evonimus alatus spada u red srednje visokih grmova. Idealan je za formiranje živih ograda. Ako želite da od ove biljke formirate lepu živu ogradu, onda biljke sadite na rastojanju od 60-70 cm. Međutim, on je lep kada se sadi i pojedinačno.

evonimus alatus ograda

Sadnja evonimusa

Što se tiče samog tla, evonimus nema neke preterane zahteve. Kao i većina biljaka voli dobro drenirano tlo bogato humusom. Ne odgovaraju mu površine na kojima nije dobra drenaža i na kojima se zadržava voda. Uspeva i na suncu, i u polusenci, pa čak i u potpunoj senci. Mada, ako ga sadite u potpunom hladu tu neće moći pružiti očekivani spektar boja.

Euonymus-alatus-Compactus

Dobro podnosi urbana zagađenja, pa je idealan za sadnju u gradskim sredinama.

Evonimusi u saksiji

Možete ga gajiti i u ukrasnim posudama. Te posude ili saksije moraju biti većeg prečnika i nešto dublje od običnih saksija. Uz dobru zemlju, redovno zalivanje i prihranu biljka može godinama da predstavlja lep ukras na terasama ili balkonima.

euonymus-alatus-1 saksija

Evonimus alatus može biti i malo ukrasno drvo ako ga tako formirate. To ćete postići tako što ćete mu odstranjivati donje grane. Potrebno je dosta vremena da počne da liči na drvo, ali isplati se čekati.

evonimus alatus kao drvce

Tokom godine niko neće primetiti ovaj grm, ali kada stigne jesen svi će biti impresionirani njegovim izgledom. Pronađite mu adekvatno mesto za sadnju, neka to bude prostor na kome u jesen nema cvetnica, nema boja… evonimus alatus će tu monotoniju prostora razbiti svojim koloritom i uneće potrebnu živost toj površini. Ne zovu ga  bez razloga GORUĆI GRM.

 

6 thoughts on “Evonimus alatus – gorući grm

  1. Tatjana Keric kaže:

    Da li imate u prodaji evonimus vatreni grm?i da li saljete brzom postom?pozdrav

    1. Trenutno ga nemamo u prodaji. Biće na jesen. Pozdrav

      1. Tatjana Keric kaže:

        Koliko poraste za godinu dana?procitala sam da inace sporo raste

        1. Raste sporije. Grm je kompaktnog oblikai bez orezivanja.
          Koliko će da poraste za godinu dana zaista ne možemo da kažemo (kod nekoga 10cm, a kod nekoga će 30 cm), sve zavisi kakve uslove biljka ima.

  2. Milan kaže:

    Cime se i kako prehranjuje?

    1. Možete da prihranjujete sa kemirom, plantelom ili nečim drugim (prihranjuje se po uputstvu proizvođača, zavisi koju prihranu kupite).
      Pozdrav

Komentari su zatvoreni