Brunnera macrophylla – kavkaska potočnica  je lepa trajnica koja vodi poreklo sa Kavkaza. To je trajnica koja stvara guste busene jednostavnih srcolikih listova. Ti listovi su svetlo zelene boje i prekriveni su sitnim oštrim dlačicama. Dlačice daju listu grubu i hrapavu teksturu. Visina biljke iznosi oko 50 cm u vreme cvetanja . Cvetovi podsjećaju na cvetove nezaboravka, pa kod nas ovu biljku zovu i “ne zaboravi me”. Biljka cveta tokom aprila i maja meseca. Brunnere su listopadne biljke koje gube listove prilikom dolaska prvih mrazeva, a to im je i jedina mana. Stare listove i ostatke biljke treba na proleće očistiti i odseći. Brunnera ponovo kreće iz busena krajem marta meseca. 

brunnera - kavkaska potocnica

SADNJA I NEGA BRUNNERE

Brunnera prirodno raste u brdskim šumama Kavkaza gdje su temperature umerene i vlažnost vazduha velika, a zemlja je hranljiva i vlažna.
Brunnera može da se sadi i na suncu, ali će najlepša biti u polusenovitom ili senovitom delu vrta. Kada je biljka starija može podneti i duže sušne periode, ali dok je sadnica mlada, morate je redovno zalivati. 

Odlično podnosi niske temperature pa je pogodna za uzgajanje i na našim područjima.

U vrtu ovu biljku koristimo kao pokrivač tla ili kako bismo dodali boje tamnoj površini vrta. Odlično uspeva ispod listopadnih grmova i stabala. Kombinujte bruneru sa hostama, astilbama ili hortenzijama. Ako ispred nje sadite heuhere crvene ili narandžaste boje, posebno će doći do izražaja cvet ove biljke tokom proleća.

Šatirane forme zahtevaju duboku hladovinu kako bi zadržali šare na listovima i kako ne bi izgoreli od prejakog sunca. Šatirane vrste kombinujte sa niskim žutim travama ili u  pozadini ovih biljaka sadite visoke trajnice.

brunnera jack frost3

Brunnera “Jack Frost” je jedna od najpopularnijih trajnica za senoviti deo vrta. Srebrno-sivi listovi ove biljke na prvi pogled izgledaju poput sjajnog jesenjeg mraza, pa je iz tog razloga ova biljka veoma zanimljiva za kombinacije sa biljkama koje imaju tamne listove (npr. krupnolisne hoste).

brunera jack frost4

Najbolji efekat će se dobiti sadnjom u grupi. Već nakon dve godine ove biljke će formirati guste grmove. Za grupnu sadnju potrebno je 6-8 sadnica po kvadratnom metru. Ova biljka nije invazivna i ostaće na mestu gde ste je posadili za razliku od mnogih drugih trajnica koje “podivljaju” i rašire se i na mestima koja nisu predviđena za tu biljku.

Neke od brunnera koje možete pronaći kod nas:

brunnera macrophylla

brunnera macrophylla

brunnera macrophylla jack frost
brunnera macrophylla jack frost

brunnera jack of diamonds

brunnera jack of diamonds2

brunnera jacks gold

brunnera jacks gold2

brunnera sterling silver 

brunnera sterling silver2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.