Thuja danica – mini četinar za koji su skoro svi ljubitelji biljaka čuli. Mnogi je čak i imamo u svom vrtu, ali joj  ne znamo ime ili ne znamo da izvučemo maksimum iz njene lepote. Kada se formira neki novi vrt, thuja danica je skoro pa obavezna, jer njena forma i lakoća održavanja ulepšavaju svaki vrt.

Šta je thuja danica?

Thuja danica je četinar i spada u vrstu patuljastih četinara.  Osim što nema preveliku strukuturu, njena prirodna forma je već loptasta. Upravo zbog toga, održavanje ove biljke u lepoj formi neće biti teško, jer joj je često potrebno samo minimalno orezivanje.

ThujaOccidentalisDANICA01

Koliko vrsta thuja danica postoji?

U našoj prodavnici možete pronaći sledeće vrste:

Koliko može porasti?

Kada planirate njenu sadnju, imajte u vidu da ovaj četinar ne raste veoma velik. Njegova veličina je do 50 cm u širinu i visinu.

Kako se sadi?

Ovu thuju, kao i sve ostale sadimo na određen način. Pre svega, potrebno je pripremiti rupu u koju ćemo ubaciti koren. Unutar rupe bi trebalo obezbediti lepu, rastresitu zemlju (kako bi se koren što lakše prihvatio). Pošto su ove sadnice u kontejnerskim saksijicama, pre sadnje potrebno je malo obraditi koren. Videćete da je koren dobio strogu formu saksije – kada ga izvadite. Potrebno je da lagano, prstima, pomalo razdvojite koren, čineći ga opruženim (bez da ga povredite i pokidate). Malo rastresite i potom ga postavite u rupu sa prethodno spremljenom zemljom. Dobro zatrpajte (pazeću da oko korena ne ostane vazduh) i dobro zalijte. Vaša thuja danica je spremna da raste.

thuja occidentalis danica

 

Kako se orezuje ?

Ukoliko ne želite, nije nužno da je orezujete, jer kao što smo već rekli, ona sama po sebi ima lepu loptastu formu. Ipak, ukoliko ste perfekcionista i volite da u vašem vrtu sve bude “pod konac”, tada ćete sigurno imati i potrebu da je malo oblikujete. Možete koristiti bilo koje makaze za orezivanje i pažljivo formirati oblik. Orezujte samo krajeve, pazeći da ne zasečete previše duboko i oštetite neku primarnu granu.

Kako se kombinuje sa drugim biljkama?

Ono što je čini baš tako posebnom jeste mogućnost kombinacije. Možete je kombinovati sa nekim crvenolisnim biljkama. Ona će savršeno izgledati i na uredno podšišanom travnjaku, a divno će dopuniti i izgled neke stazice ili formacije biljaka. Pogledajte neke od ideja:

thuja-danica-vrt thuja-danica-vrt1 

thuja-danica-vrt2 thuja-danica-vrt3