Thuja smaragd je sve češći stanovnik lepo uređenih vrtova i bašta. Ova zimzelena lepotica je idealna za formiranje zelenih ograda. Ukoliko se sadi po propisu, ona će lepo ograničiti željeni prostor, a sigurno da će izgledati lepše od bilo koje ograde ili žice.

Thuja smaragd vodi poreklo iz istočne, južne i centralne Kanade, a nalazi se sve do severnog Ilinioisa, Ohaja i Njujorka. Zrelo stablo može postići visinu od 4m.

Ova thuja ima kompaktnu kupastu strukturu, i ne zahteva orezivanje kako bi imala taj pravilan oblik. Ovo je vrsta četinara koju najčešće vidimo posađenu u žardinjerama.

thuja smaragd u saksiji

Koje vrste Thuje smaragd postoje?

U našem rasadniku možete pronaći sledeće vrste:

Thuja golden smaragd

 

thuja_occidentalis_smaragd

Uslovi koje voli Thuja smaragd

Ova vrsta thuje u proseku voli zemljište koje je dobro drenirano i srednje vlažno. Voli mesta koja su na sunčanom delu dvorišta (vrta) ili delimično u senci. Ona zaista ima širok opseg tolerancije, ali ako bismo rekli šta je idealno, za thuju smaragd bi to bilo alkalno i delimično vlažno zemljište. Ono što ona ne može podneti, a čest je uzrok njenog propadanja jesu suvi uslovi. Ona voli sunčana mesta, ali tokom leta bi joj prijalo da se nalazi u popodnevnoj hladovini. Takođe, bilo bi dobro izbegavati potpuno izložene, vetrovite lokacije. Ukoliko je sadite kao živu ogradu, ona će se međusobno štititi od loših uslova i isušivanja.

Na šta obratiti pažnju kod  Thuje smaragd?

Da bi bila lepa i zdrava, potrebno joj je redovno zalivanje, ali i povremena briga. Mnogi se zabrinu kada na jesen ona dobije “braonkastu” unutrašnjost krošnje, ali to nije zabrinjavajuće. Sasvim je normalno, i predstavlja proces pripreme biljke za novu sezonu, zimski period. Ono što je može oštetiti je velika količina snega/leda na njoj tokom zime koja može polomiti njene tanke grančice. Zimi bi bilo dobro da je malo protresete od prevelike količine snega kako biste je oslobodili te težine.

Ideje za sadnju  Thuje smaragd

Predstavljamo vam nekoliko ideja kako možete posaditi ove thuje u svom vrtu:

thuja-smaragd-basta thuja-smaragd-vrt

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.