Lovor višnju smo mnogo puta spominjali u prethodnim tekstovima, pa je zaslužila da jedan ceo članak posvetimo njoj. Lovor višnja je u prirodi veoma retka. Vodi poreklo iz istočne Evrope i zapadne Azije. U prirodi se može naći u Bugarskoj, Iranu i na Kavkazu. Ova biljke je veoma rasprostranjena u urbanim sredinama i na taj način se čuva od totalnog uništenja.

Lovor višnja je zimzelena biljka koja veoma brzo raste. Najčešće je srećemo u formi žive ograde, mada se može često videti kao samostalni ukrasni grm.

Lovor-višnja60x360

OPIS BILJKE

Prunus laurocerasus je latinski naziv ove biljke. List lovor višnje podseća na list lovora, a njen plod je bobica tamne boje koja podseća na višnju. Otuda i ovaj prevod na srpski jezik – LOVOR VIŠNJA. List joj je sa prednje strane tamnije boje, kožast je i sjajan, pa je samim tim veoma dekorativan i upadljiv. Biljka cveta u maju belim mirisnim cvetovima koji su skupljeni u grozdove. Zavisno od vrste i uslova sadnje može dostići visinu i do 3 ili 4 m.

lovor višnja u cvetu

SADNJA LOVOR VIŠNJE

Ovom grmu odgovara mesto sa dosta sunčeve toplote i svetlosti. Može se saditi i u hladu, ali će na tamnom mestu sporije napredovati i grane će joj biti duže. Na sunčanom mestu ona će biti kompaktna i veoma gusta. Što se tiče tla, odgovara joj vlažno i dobro drenirano zemljište. Voli vodu, pa gledajte da je što češće zalivate. Otporna je na hladne zime i dobro podnosi niske temperature (do -25). Može se desiti da prilikom dugotrajnog mraza ili snega stradaju listovi biljke (i to najčešće budu ovogodišnji mladi listići). Lovor višnja će se bez problema obnoviti i na proleće će joj krenuti novi mladi listići. Listove koji dobiju fleke po sebi (to liči na opekotine) odstranite makazama.

lovor visnja u cvetu1

OREZIVANJE LOVOR VIŠNJE

Već smo napomenuli da je ova biljka idealna za formiranje živih ograda jer je lepa tokom cele godine. Ona svih 12 meseci pruža zaštitu vašem dvorištu. Za formiranje žive ograde biljke sadite na rastojanju od 60-70 cm. Možete i na manjem rastojanju saditi biljke, ali nema potrebe. Već nakon tri godine biljke će ulaziti jedna u drugu i ograda će biti napravljena. Lovor višnja dobro podnosi orezivanje i oblikovanje. Dok su biljke mlade prvo orezivanje uradite u martu, a drugo nakon cvetanja biljke, negde u maju mesecu. Kada živa ograda dostigne željenu visinu, vi ćete redovnim šišanjem održavati njene ivice. Prvo orezivanje u godini ćete obaviti nakon cvetanja biljke, a drugo u avgustu ili septembru mesecu.

lovor visnja

Mlade grane koje rastu blizu korena možete skratiti za polovinu da bi se grm razgranao u podnožju. Nakon 2-3 godine trebalo bi da rasteretite središte grma i na taj način omogućite mladim granama da krenu.

RAZMNOŽAVANJE LOVOR VIŠNJE

Najjednostavniji način razmnožavanja lovor višnje je reznicama. One se mogu uzimati u proleće ili u jesen. Odsecite grančicu dužine 10-15 cm, odstranite donje listove i zabodite je u mešavinu treseta i peska. Uzimajte grančice koje su pri vrhu biljke, one su najkvalitetnije. Tu grančicu možete staviti i u vodu dok ne pusti koren. Kada se reznice dobro ukorene presadite ih u manju posudu (saksiju). Sledeće godine presadite biljku na željeno mesto. Lovor višnja se može razmnožavati i semenom koje se nalazi u bobičastim plodovima.

lovor visnja

Verovatno ste već mnogo puta čuli za lovor višnju, isto tako mnogo puta ste je i videli. Sada kada ste pročitali koliko je malo potrebno truda i vremena za ovu biljku, verujem da ćete poželeti da je imate u svom vrtu. Nije bitno da li će biti u formi žive ograde ili kao pojedinačan grm, ona predstavlja lep ukras u svakom pogledu. Možete je saditi i kao pozadinu prelepim letnjim cvetnicama, a isto tako možete je kombinovati sa drugim vrstama ukrasnih grmova kao što su Evonimus alatus, Mahonija ili neki drugi cvetni grm.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.