Čuvarkuće

Čuvarkuće su jedne od najinteresantnijih i najraznovrsnijih sukulenata. Često ih vidimo u vrtovima, ukrasnim saksijama, u kamenjarima… Traže veoma malo nege, a zauzvrat nam pružaju neverovatnu raskoš boja, veličina i oblika. Danas postoji preko 3000 hibrida čuvarkuća i one se uzgajaju da bi krasile naše vrtove. Tim vrstama pronađite mesto u vašem vrtu. Latinski naziv SEMPERVIVUM znači „UVEK ŽIVA“.

Sadnja čuvarkuća

Listovi čuvarkuće su mesnati, debeli i sočni. Oni u sebi sadrže „rezervoare“ vode koji joj omogućavaju da preživi duži sušni period. Uspevaju na gotovo svakom tlu, ali će najlepše biti na mestu sa dosta svetlosti i toplote i na tlu koje je dobro propusno. Višak vlage ove biljke ne podnose, u takvim slučajevima dolazi do truljenja korena, pa i same biljke.

Kako da kombinujete čuvarkuće?

Kombinujte sadnju po vrstama i po boji lista (crvenu pored zelene, tamno zelenu pored mnogo svetlije zelene itd.). Nemojte dve slične vrste staviti jednu pored druge, jer tako neće doći do izražaja svaka vrsta.

Takođe su lepe kombinacije čuvarkuća i perena koje se sporije šire (ako su agresivne perene ugušiće čuvarkuću). Čuvarkuće možete sadite u saksije, žardinjere, glinene posude… Ako imate kamenjar, jedan mali deo darujte ovim biljkama i one će vas godinama nagrađivati svojom lepotom.

Sve o čuvarkućama pročitajte u našem blogu čuvarkuće – ukras u vašoj bašti.

Prikazani svi od ukupno 12 rezultata

Prikaži All