Sedumi

Sedumi su, uz čuvarkuće, najzahvalnije biljke za vaš vrt. Naziv – sedum – potiče od grčke reči SEDERE što znači umiriti, jer se listovi nekih vrsta seduma koriste kao melem za povrede.

Mesto za sadnju seduma

Sedumi su pravi ukras na terasama, u kamenjarima  i u žardinjerama. Pravom kombinacijom boja i vrsta napravićete malo remek-delo u vašoj bašti. Najbolje uspevaju na sunčanim mestima, ali će biti lepe i u polusenci. Sadimo ih i na problematičnim, tj. teže dostupnim mestima kao što su strmine u vrtu. Visoki sedumi se sade u pozadini, a niži napred.

Nega seduma

U svojim listovima sedumi skladište vodu, pa iz tog razloga dobro podnose i duže sušne periode. Ne bi trebalo da ih preterano zalivate da ne dođe do truljenja biljke. Pošto uopšte nije zahtevna biljka, ona uspeva i na najsiromašnijem tlu, pa se često može videti u šupljinama zidova ili na stenama. Neke vrste seduma preko zime gube svoj nadzemni deo, ali na proleće ponovo kreću mladi listovi iz korena.

Razmnožavanje seduma

Ove biljke se, kao i večina trajnica, razmnožavaju veoma lako. Sedumi se mogu razmnožavati reznicama, ali je jednostavniji način razmnožavanje deobom korena tokom proleća.

VRSTE SEDUMA

Sedumi rastu veoma brzo, a samim tim brzo se i šire, pa spadaju u jedne od najomiljenijih pokrivača tla. Visina biljaka varira od 5 do 50 cm. Prepoznatljivi su po različitom obliku listova i po paleti različitih nijansi i boja cvetova. Cvetovi najčešće imaju 5 latica, ređe 4 ili 6. Ova biljka je popularna i iz tog razloga što njeni sitni cvetovi privlače nove stanovnike u vrt, privlače raznobojne leptire. Kod večine seduma dekorativan je i sam list, pa je cvet samo još jedan plus za ovu vrstu. Međutim, cvet traje 6-8 nedelja i prođe, a dekorativna lisna rozeta ostaje i dalje da ulepšava baštenski prostor.

Više o ovim biljkama pročitajte u našem blogu sedumi – biljke za početnike.

Prikazani svi od ukupno 23 rezultata

Prikaži All

MIX 7 vrsta seduma

Original price was: 1,330.00 RSD.Current price is: 1,000.00 RSD.

Sedum acre aurea

Original price was: 190.00 RSD.Current price is: 150.00 RSD.

Sedum spectabile “Brilliant”

Original price was: 450.00 RSD.Current price is: 220.00 RSD.

Sedum visoki svetlo roze

Original price was: 300.00 RSD.Current price is: 250.00 RSD.