Ruže stablašice u saksijama su veoma često ukras na balkonima i terasama. One su jedna od najomiljenijih biljaka svakog baštovana. To nije tako bez razloga. Ruže stablašice su dekoracija u vrtu od sredine proleća, pa do jeseni. Da bi izgledale kao na fotografijama potrebno je da se “pogode” idealni uslovi za njih.

ruza stablasica akito

Ako imate vrt ili malu bašticu, vi ste pravi “srećnik” i biljke možete saditi na otvorenom. Međutim, veliki je broj ljubitelja cveća koji žive u stanovima i onda žele od svoje terase da naprave mali kutak za uživanje. Da bi imali svoju zelenu oazu na terasi potrebno je da se biljke sade u žardinjere, saksije ili neke druge ukrasne posude.

ruze stablasice u saksijama

Odabir posuda za biljke

Ukoliko odaberete plastične žardinjere, morate znati da se one brzo ugriju preko leta. Najbolje je da se odlučite za posude od terakote. Boja terakote izgleda prirodno i uklopiće se u gotovo svaki ambijent. Prilično su teške (za razliku od plastičnih saksija), tako da ih vetar neće moći lako oboriti i razbiti. Nedostatak ovih saksija je što preko zime ne bi trebalo da se ostavljaju napolju. Ukoliko biljke sadite u ovakve posude moraćete ih češće zalivati (gubi vlagu brže od ostalih materijala). Zanimljive će biti i drvene žardinjere, one takođe deluju prirodno. Za koju vrstu saksija ćete se odlučiti je samo vaš izbor. U ovom blogu pročitajte koje sve mogućnosti imate, da li ćete otići u radnju i kupiti gotove posude ili ćete ih sami praviti.

stablasica ruza

Ruže stablašice u saksijama

Na terasama i balkonima se uglavnom mogu videti jednogodišnje cvetnice koje ukrašavaju ove prostore od aprila do novembra meseca. Pored jednogodišnjih biljaka mogu se uspešno saditi i višegodišnje biljke (četinari, ukrasne trave, trajnice, ukrasno šiblje…). Najčešći izbor od višegodišnjih biljaka su ruže i to ruže stablašice. Ruže stablašice u saksijama su dragocene biljke i od njih očekujemo veliki broj predivnih cvetova. Da bi one bogato cvetale potrebno je naći idealno mesto za žardinjeru (saksiju), a za ruže je to osunčano mesto.

ruze stablasice padajuce

Međutim, nikako im neće odgovarati jaka letnja žega i potreban im je stalno svež vazduh. Saksija u kojoj je ruža ne sme biti na direktnom suncu zato što dolazi do velikog isparavanja i u tom slučaju koren nije u mogućnosti da nadoknadi potrebnu količinu vode. Iz tog razloga je potrebno da saksiju stavite u senku drugih biljaka. Najlepša će biti na mestu gde dobija sunce oko 6h dnevno.

Vodite računa o zalivanju biljke, ono mora biti veoma često. Ukoliko dođe do nekoliko uzastopnih isušivanja busena, to će oslabiti ružu i doprineće pojavi štetočina i gljivičnih oboljenja. Bilo bi dobro da ruže prihranjujete od kraja marta meseca, pa do početka septembra.

ruza stablasica u saksiji2

Zaštita preko zime

Tokom zime ruže stablašice traže zaštitu, pa je potrebno da ih unesete u neku prostoriju gde temperature ne idu ispod 5 stepeni. Ako nemate takvu prostoriju, onda im zaštitite kalem agril folijom, ali morate zaštititi i koren biljke od smrzavanja.

Više o ovim fascinantnim biljkama pročitajte u našem blogu.