Hoste – nezamenjive biljke senke – su veoma rasprostranjene i najčešće ih možemo naći u vrtovima koji su davno formirani, kao što su na primer vrtovi naših baka. 

hoste - nezamenjive biljke senke - hoste i heuhere

Hoste – nezamenjive biljke senke

Hoste su dekorativne lisne trajnice koje su dostupne u širokom spektru boja, veličina i oblika listova. Postoje vrste sa izuzetno krupnim listovima, a suprotno od njih imamo i niske biljke koje dostižu visinu svega 20-tak cm. Cvetaju tokom leta cvetovima koji su na dugim drškama i mogu biti u beloj ili ružičastoj boji i u boji lavande. Imaju blag miris, tako da prizivaju leptire, pčele i insekte u vrt. Kada se cvetovi osuše, potrebno ih je ukloniti. Retko ko sadi ovu biljku zbog cveta. Hoste se sade zbog sjajnih i raskošnih listova. U periodu od novembra do sredine marta ili početka aprila, ove biljke nemaju list. Počeće sa listanjem čim temperature budu adekvatne.

hoste - nezamenjive-biljke-senke-hoste-mix1

Sadnja biljke

Hoste su biljke senke i polusenke i one vole vlažno, plodno, ali i dobro propusno tlo. Vrste koje imaju šareni list potrebno je saditi u polusenku da ne izgube svoju boju u potpunoj senci. Inače, nije zahtevna biljka i ne bira tlo, ali u slučaju da je zemljište peskovito ili glinovito, potrebno je da dodate kompost. Ukoliko ih sadite u polusenci, vodite računa o vlažnosti tla. Jedan od načina kako da sprečite brzo isušivanje zemlje, jeste da oko biljaka stavite malč.

Da bi postigla svoju pravu veličinu potrebno je najmanje 5 godina.

senka hoste

Najčešće ih sadimo u grupama, jer takvom sadnjom dobijamo pravi efekat u vrtu. Možemo ih kombinovati sa astilbama ili drugim biljkama koje se sade u senci.

hoste2

Hoste u žardinjerama

Hoste imaju veliku upotrebnu vrednost na senovitim terasama i balkonima, zato što se mogu uspešno gajiti u saksijama, ukrasnim posudama ili žardinjerama. Preporučujemo da izaberete kvalitetno zemljište uz dodatak komposta. Strogo vodite računa o zalivanju, jer se biljka ne sme isušiti. Kada koren ispuni saksiju u kojoj je, potrebno je da presadite biljku u veću posudu ili samo da je podelite, tj. razmnožite, pa jedan deo vratite u postojeću posudu, a drugi deo u novu posudu. Samim tim ste dobili novu i mladu biljku. Jedan od najvećih problema koji se javlja pri ovakvom načinu gajenja biljke jesu puževi koji je napadaju i jedu njeno lišće.

Vrste hosti

Postoji zaista veliki broj vrsta ovih divnih biljaka. Mi ćemo nabrojati samo neke, koje se najčešće mogu naći u našim vrtovima.

–  Hosta “Blu Cadet”

hosta blue cadet

–  Hosta “Hadspen Blue”

hosta-hadspen-blue

–  Hosta “Minuteman”

hosta minuteman

–  Hosta clausa normalis

hosta niza lancifolia

–  Hosta “Plantaginea”

hosta plantaginea

–  Hosta šarena

hoste - nezamenjive biljke senke -HOSTA-SARENA-BILJKA

–  Hosta zlatno-žuta

hoste - nezamenjive biljke senke - hosta zuta

–  Hosta “June”

hoste - nezamenjive biljke senke - hosta june

– Hosta “Golden Tiara”

hoste - nezamenjive biljke senke - hosta golden tiara

Sigurni smo da ćete pronaći bar jednu vrstu koja vam se dopada i da ćete je smestiti u tamniji deo vašeg vrta, ukoliko ga imate. Ovo su veoma zahvalne i otporne biljke, pa se nećete pokajati nakon ovakve odluke.

 

One thought on “Hoste – nezamenjive biljke senke

Komentari su zatvoreni