Pampas trava (Cortaderia selloana) formira atraktivan, elegantan i visok žbun u vrtu. Oni koji već poseduju ovu biljku, znaju njenu pravu vrednost. Za one koji se dvoume da li je ovo prava biljka za njihovu baštu, evo opisa i objašnjenja šta biljka “traži”, a šta “daje” zauzvrat.

Opis trave

Ova ukrasna trava se ne može opisati u jednoj rečenici. Na prvi pogled izgleda sasvim jednostavno, ali što je duže gledate ona postaje sve lepša i lepša. To se naročito odnosi na period jesen-zima, kada je ona u svom punom sjaju.

pampas trava

Pampas trava dostiže visinu od 2,5-3 m, a njen žbun može dostići širinu i do 2 m. Listovi su joj uski i veoma oštri, dugi su skoro 1 m. Boja listova je pepeljasto zelena. Čak i kada nije u cvetu, njen list je izuzetno lepa dekoracija u bašti. Cvetno stablo završava ukrasnom metlicom koja može biti bele i ružičaste boje.

cortaderia rosea2

cortaderia rosea2

 

Metlice su dužine i do pola metra. One ostaju ukras i tokom zimskih meseci, daju boju i oblik u bašti od septembra do februara meseca. Pampas trava je slična drugim ukrasnim travama, ali je mnogo, mnogo veća, pa joj ta njena veličina daje posebnu moć u kombinaciji sa drugim biljkama.

pampas trava bela

Pored ovih pampas trava imamo i patuljastu travu koja dostiže visinu 100-150 cm. Ta vrsta se zove pampas “Evita” i ona će se uklopiti i u vrtove manjih površina.

pampas trava evita - cortaderia selloana

Sadnja pampas trave

Odgovara joj sunčani položaj, zaštićen od udara jakih vetrova, a ipak cirkulacija vazduha mora biti dobra na mestu gde sadite biljku. Obezbedite joj dobro drenirano, propusno zemljište koje je bogato hranljivim materijama. Voli vodu, ali ne preterujte sa zalivanjem da ne bi došlo do truljenja korena. Njen koren je osetljiv i na manjak i na višak vode, zato budite oprezni. Zalivanje smanjite već početkom avgusta, zalivajte, ali ne previše.

Ako joj nađete pravu lokaciju u vrtu ona će biti jedan od najlepših detalja u njemu tokom zime. Zbog svoje robusnosti i visine, ova biljka zahteva dosta prostora za širenje da bi dala svoj maksimalni efekat. Sadite je kao soliter na travnjaku ili kao pozadinu  drugim biljkama.

Tu se misli, pre svega, na visoke perene koje cvetaju tokom leta. Kada njihov cvet prođe, onda se budi cvet pampas trave. Sadite je u blizini Cotinusa

Cotinus-Royal-Purple-360x360

ili Judinog drveta (Cercis) zato što njihovo tamno obojeno lišće pravi odličan kontrast boji lista pampas trave. Relativno brzo raste, ali je potrebno i tri godine da dostigne punu zrelost. Bez obzira na to, vredi čekati.

Razmnožavanje pampas trave

Biljku je najbolje razmnožiti deljenjem korena. Koristite oštar ašov i jednostavno podelite postojeći busen. To se radi rano u proleće ili u jesen. Obavezno koristite gumene rukavice, da se ne biste posekli na njen oštar list.

pampas trava ruzicasta

Zaštita biljke tokom zime

Ovu travu obavezno zaštitite tokom zimskih meseci. Njen koren je plitak i veoma osetljiv na hladnoću. Ako se pitate kako da to uradite, evo malog objašnjenja, mada mislim da biste se snašli i bez ovoga. Sakupite suvo lišće, travu, grančice, slamu… i stavite oko donjeg dela biljke. Preko toga stavite jutani džak i na njega sloj zemlje. Na ovaj način ste zaštitili biljku od smrzavanja.

pampas trava

Starijim biljkama povežite lišće spiralno, i onda uradite sve ovo što sam navela.  Kada vremenski uslovi dozvole, tj. kada nema više bojazni od jutarnjih mrazeva uklonite zaštitu, orežite biljku na visinu od 10-30 cm i tako joj omogućite razvoj novih izdanaka. Zaštitu ćete ukloniti u martu ili aprilu mesecu, zavisno od vremenskih uslova. Sve ostale biljke koje su osetljive na niske zimske temperature zaštitite na ovaj način.

 

4 thoughts on “Pampas trava – elegantan dodatak u vrtu

  1. Vesna kaže:

    Da li imate u bojama pampas travu ?Cena

    1. Linkovi u tekstu Vas vode na cene proizvoda. Imamo belu i svetlo roze. Pozdrav

  2. Tatjana kaže:

    Koliko je potrebno god nakon sadnje da pusti metlice i cveta?hvala pozz

    1. Zavisi koje je starosti biljka koju kupite. Obično cveta drugu godinu ako je mlada sadnica u pitanju. Pozdrav

Komentari su zatvoreni