Erika će bojom svog cveta i lista ublažiti zimsku melanholiju i učiniće da svaka bašta izgleda privlačnije, lepše i dinamičnije. Rod erika broji više od 800 vrsta biljaka. Najčešće se gaje kao sobne biljke, ali postoje i vrste koje mi možemo gajiti u našim vrtovima. Za naše podneblje najinteresantnija je Erica carnea, poznatija kao vres. Ova biljka dobro podnosi niske zimske temperature.

erika vres

Erika – opis

Erika je niski zimzeleni žbun visine do 25 cm i širine do pola metra. Listovi su joj igličasti, intenzivne zelene boje i veoma su dekorativni. Cvetovi su zvonasti sakupljeni u cvastima. Boja erike može biti bela, ružičasta i crvena.

erika bela ruzicasta

Ova biljka cveta i pod snegom, pa je iz tog razloga mnogi žele imati u svom vrtu. U vreme zimskog sivila, kada su sve biljke uveliko na spavanju, erika je u svom punom sjaju. Ako je zima blaga, procvetaće već u decembru mesecu. Inače, ukoliko su zime “normalne” onda će cvetati krajem februara ili početkom marta.

Sadnja i nega erike

Erika voli sunčano ili polusenovito stanište. Tlo mora biti dobro drenirano i blago kiselo. Kupite u poljoprivrednoj apoteci gotov supstrat za rododendrone i pomešajte ga sa zemljom na mesto gde ćete saditi ovu biljku. Zalivajte je kišnicom ili odstajalom vodom. Zemlja mora biti dobro propusna da se suvišna voda ne zadržava kod korena biljke. Povremeno poprskajte i njene listiće. Ako je zima oštra, zaštitite koren biljke grančicama ili malčom.

erika vres1

Orezivanje erike

Orezivanje erike se obavlja, kao i kod drugih cvetnih grmova, odmah nakon cvetanja. Odstranite uvele cvetne grančice i na taj način ćete održati gustinu žbuna i podstićete rast novih izbojaka. Tako pripremate biljku za sledeću sezonu u kojoj će ona biti bujnija i lepša.

Erica carnea

Erika u kamenjaru

Erika će biti posebno dekorativna ako se gaji u kamenjaru u kombinaciji sa patuljastim četinarima. Sadite je u grupi od po 5 biljaka (najmanje) na međusobnom rastojanju od 30-40 cm. Može da se sadi i pojedinačno, ali se mnogo bolji efekat postiže sadnjom u grupama.

erika bela

Zbog niskog habitusa pogodna je za sadnju u žardinjerama na terasi ili balkonu.

erika u saksijama

Erika – medonosna biljka

Erika je i medonosna biljka. Zovemo je još i CRNJUŠA. U predelima gde se podudara vreme njenog cvetanja s vremenom izletanja pčela na ispašu, daje veoma kvalitetan, sasvim taman, skoro crn med. Po sadržini minerala bogatiji je od svake vrsta meda i u narodu ga zovu BOROV MED, iako bor nije medonosna biljka.