Božićna zvezda je višegodišnja biljka koja se najčešće kupuje pred novogodišnje i božićne praznike. Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrina) cveta zimi, ali njen cvet nije toliko lep koliko su lepi listovi koji ga okružuju. Brakteje su obojene prelepom crvenom bojom dok božićna zvezda cveta. One mogu biti i u beloj, narandžastoj i ružičastoj boji.

bozicna zvezda ruzicasta

Božićna zvezda – nega

Ako ste sada kupili ovaj cvet, trebalo bi da ga držite u prostoriji u kojoj je temperatura od 15-18 stepeni. U toplijoj prostoriji će brzo precvetati i neće krasiti vaš dom tokom praznika. Božićna zvezda traži mesto sa dosta svetlosti. Odgovara joj vlažan vazduh, zato ako imate centralno grijanje obavezno prskajte biljku svaki dan. Prskajte samo donji deo biljke, ne cvetove! Zalivajte je jednom nedeljno odstajalom i mlakom vodom.

Šta uraditi sa božićnom zvezdom kada izgubi listove?

Kada božićna zvezda precveta, odnosno kada joj brakteje otpadnu, premestite je u hladniju prostoriju, na temperaturu od 10-15 stepeni. Tada nastupa period mirovanja i u to vreme biljku ne morate zalivati dok se kompost skroz ne osuši. I tada je zalijte samo malo. Taj period mirovanja traje oko 2 meseca. Krajem aprila, početkom maja meseca presadite biljku u novu zemlju i u malo veću saksiju. Na dno saksije ispod zemlje stavite drenažni sloj šljunka. Biljku orežite na visinu od 10-15 cm. Mesto na kojem je rez zaprašite prašinom drvenog uglja da mleko ne bi iscurilo. Ako to mleko isteće teško da će biljka ponovo cvetati.

bozicna zvezda

Obezbedite biljci dosta svetlosti i zalivajte je oprezno do juna meseca. U letnjem periodu božićna zvezda može biti i van kuće, ali ne na direktnom suncu, već u polusenci. Kada vidite da tera nove izdanke, zalivajte je obilno i to uvek odstajalom i mlakom vodom. Svake dve nedelje prihranjujte biljku sve do septembra meseca. Kada nastupi hladniji period unesite je u kuću. U oktobru mesecu božićnu zvezdu prekrijte tamnim platnom ili nekom kutijom i to najmanje 16 sati dnevno. Ako se biljka nalazi u prostoriji gde je osvetljenost duža od 12 h, ona neće cvetati. Ukoliko do biljke dopre i tračak svetlosti narušiće se proces formiranja crvenih listova.

Bolesti božićne zvezde

Najčešće je napadaju zelene i štitaste vaši. Ako primetite da je vaša biljka “napadnuta” slobodno koristite insekticid da ih uništite.

Božićna zvezda – otrovna biljka

Kada se prelomi deo stabljike iz nje curi beli mleč koji je veoma otrovan. Iz tog razloga biljku držite dalje od male dece i od životinja. Unos ovog mleča u organizam izaziva dijareju.

euphorbia_pulcherrima_gross

Ako božićnu zvezdu negujete na pravi način listovi će ostati u boji i do dva meseca, a biće lep ukras za praznike i sledeće godine. Najvažnije je da imate prostoriju u kojoj je u određeno vreme (kada biljka to zahteva) odgovarajuća temperatura. Iskreno, ja sam probala da je održim, ali mi to nije pošlo za rukom, tako da svake godine pred praznike kupujem novu biljku. Ne kažem da je ona simbol ovog jedinstvenog praznika, ali u našem domu BOŽIĆNA ZVEZDA  već godinama zauzima posebno mesto.