Kućice za ptice – Hajde da ih napravimo! Hajde da napravimo pticama dom u našoj okolini, hajde da im poželimo dobrodošlicu u ovim hladnim danima! Mislim da u skorije vreme nismo imali ovako lepu jesen. Svi radovi u vrtu i bašti mogli su da se završe bez ikakvih problema. Nije bilo kiše koja nas je mogla omesti u poslovima vezanim za sređivanje okućnice.

Ali evo, zima polako kuca na naša vrata. Niske temperature nas zovu da uživamo u toplini i komociji naših domova. Međutim, postoje živa bića koja trebaju našu pomoć tokom zimskih meseci. Među tim bićima su i ptice kojima će malo hrane i zaklona dobro doći. Naše “malo” njima znači veoma mnogo.

kuca za pticice

Pretpostavljam da oni koji vole biljke i cveće vole i životinje (zato i pišem ovaj tekst). Zato ove zime, dok radovi u vrtu miruju, pozabavite se izradom kućice ili hranilice za ptice. Mislim da bi svako od vas voleo da ga u hladnim zimskim jutrima budi cvrkut novih “stanara” u vrtu. Napravićete zanimljiv detalj u vrtu, unećete živost u vašu baštu i tokom zimskih meseci.

hranilica-blog1

Obavezno uključite decu u ovaj mali poduhvat, jer će samim tim što učestvuju naučiti kako da budu humani prema životinjama i sutra će takvi biti i prema ljudima. Ne zaboravite, ono što vi njih danas učite, oni će sutra učiti svoju decu.

Šta bi kućice za ptice trebale da imaju?

Kućice za ptice, zapravo simuliraju prirodne duplje na stablima. Jedna kućica za ptice trebalo bi da ima sledeće:

– samo jedan otvor (da ne bi bilo promaje),

– mora imati krov koji je izolovan (tj, ne bi smeo da prokišnjava),

–  ne sme biti premazana toksičnim bojama, koristiti samo zaštitu za drvo, a unutrašnjost ne premazivati.

kucica za pticice3

Kako postaviti kućicu za ptice?

Ovo su neke osnovne stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju:

– ulaz kućice – otvor – ne bi smeo biti okrenut prema direktnom suncu ili prema strani sa koje najčešće duvaju jaki vetrovi,

–  kućica mora biti postavljena na određenoj visini, da ih mačke ne ugrožavaju,

–  ptice moraju imati čist vidik prilikom uletanja i izletanja iz nje,

– ako nemate drvo u blizini, kućicu možete postaviti i na neki stub.

kućica za ptice

U jesen već polako ptice traže sebi sklonište. Niste zakasnili ako sada uzmete alat u ruke i pređete na posao. Potrebna vam je dobra volja i malo slobodnog vremena.

Kućica za ptice od drveta

Ovakve kućice najčešće vidimo. Najbitnije je da je drvo dobro isušeno, da ne bi kasnije došlo do pucanja. Krov bi trebalo da natkriva prednju i bočne strane kućice. Otvor za pticu mora biti prečnika 2,5 cm ako želite da dođu male ptičice. Napravite veći otvor ako želite veće primerke u dvorištu. Na dnu ostavite nekoliko rupica koje će obezbediti oticanje vode.

kucice za ptice4

Možete ih dekorisati po svojoj volji, ali upamtite da ta kuća postaje deo prirode i trebalo bi da se što bolje stopi sa njom. Zato nemojte preterivati sa dekoracijom da ne bude isuviše kičasto.

kucica za ptice2

Ako vam ova kućica predstavlja veliki “zalogaj” ili ako nemate alat da biste je napravili, vi onda napravite hranilice za ptice.

Hranilice za ptice

U prirodnom okruženju gde ptice lako dođu do hrane nije ih potrebno dodatno hraniti. Međutim, u okruženju u kojem su prirodni izvori hrane uništeni, obezbeđivanje hrane za ptice nije na odmet, naročito u vreme kada ima mnogo snega. Što se tiče hrane, znamo šta ptice konzumiraju. To su semenke suncokreta, kukuruza i ostalih žitarica koje moraju biti suve, a prostor u koji ih stavljamo mora biti čist. Taj prostor može biti od bilo kog materijala koji vam je pri ruci. Kao što ekolozi vole da kažu: “Otpad nije smeće”, zato i vi to prihvatite i reciklirajte nepotrebne stvari.

Na primer, staru saksiju nemojte bacati, iskoristite je za ovu svrhu. Potrebno je samo da napravite poklopac.

hranilica za ptice 2

Stare plastične boce se najčešće koriste. Pustite mašti na volju i ukrasite ih po želji.

hranilice za ptice1

Stare šolje i tanjiriće od servisa za kafu ili čaj nemojte bacati, mogu biti zanimljiva dekoracija.

hranilica-za-ptice3

Kombinujte materijale koje imate pri ruci, dodajte grančice, lišće, slamu… U prodaji možete naći gotove kućice i hranilice za ptice, ali mislim da je mnogo lepše kada je nešto unikatno i samo naše.

Bilo bi dobro kada bi škole pokrenule ovakve akcije, tada bi veliki broj dece bio uključen u kreativan rad.  I ne samo to, na ovakav način bi se deca učila kako da budu humana i kako da vole prirodu koja ih okružuje. Shvatili bi na jedan lep način da smo mi samo jedan mali deo prirode i da je priroda deo nas.