O tome kako da napravite kamenjar smo već pisali. Pisali smo i koje biljke za kamenjar su najbolje, ali to je bilo ukratko. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti biljke bez kojih je jedan lepo sređen kamenjar nezamisliv. Bilo da je kamenjar veće ili manje površine PERENE su sastavni deo njegovog biljnog sveta.

biljke za kamenjar - perene

Perene ili trajnice, kako ih još nazivamo, su višegodišnje biljke koje dobro podnose naše klimatske uslove. Sadnjom ovih biljaka smo rešili problem prazne površine na duži vremenski period, sem u slučaju kada se biljka osuši, što je veoma retko. Jednogodišnje cvetnice su dekorativne, ali ih svake godine moramo iznova kupovati i ponovo saditi. Za razliku od jednogodišnjih cvetnica perene svake godine teraju nove izdanke i postaju šire, bujnije i lepše. Postoje u raskošnoj paleti boja, oblika i tekstura. Odlični su pokrivači tla, pa ih iz tog razloga sadimo u kamenjar (alpinetum). Još jedan od razloga zašto volimo ove biljke jeste njihov način razmnožavanja. Razmnožavanje je veoma jednostavno, to radimo deobom korena u proleće ili u jesen. Nešto kasnije ćemo o konkretnim primercima perena. Biljke za kamenjar

Biljke za kamenjar – plan za sadnju

Pre nego počnete sa sadnjom biljaka napravite plan gde ćete koju biljku staviti. Ako je kamenjar veće površine počnite sa sadnjom patuljastih ili spororastućih četinara. Najinteresantniji su kalemljeni četinari koji su malo skuplji, ali se definitivno isplati imati ovako posebne biljke u svom vrtu.

Picea glauca “Globosa” – srebrnasto-plavi četinar koji ne može ostati neprimećen među ostalim biljkama.

biljke za kamenjar - picea pungens glauca

Pinus brepo – u njegovom izgledu ćete uživati tokom cele godine.

biljke za kamenjar - pinus brepo

Pinus mugo “Carstens Wintergold” – njegova zlatno-žuta boja predstavljaće ukras tokom cele godine. Tokom zime dobija izrazito žutu boju.

biljke za kamenjar - pinus mugo carstens wintergold

Patuljasti ili spororastući četinari

Tu preporučujemo da sadite neke od ovih vrsta:

–  Thuja “Danica” ili Thuja “Danica Aurea” – to su niski loptasti četinari koji mogu dostići visinu i širinu 50-tak cm.

biljke za kamenjar - thuja_occidentalis_danica aurea

Juniperus squamata “Blue star” – četinar čisto plavih iglica koji formira žbun okruglog oblika.

biljke za kamenjar - juniperus blue star

Picea glauca “Conica” – raste 10-tak cm godišnje. Nju preporučujemo za sadnju u kamenjarima koji su veće površine i to da je sadite u pozadini ili s krajeva kamenjara.

biljke za kamenjar - Picea-glauca-Conica

Pinus mugo – patuljasti bor koji može da se sadi na kraju kamenjara.

Pinus Mugo

Juniperus horizontalis “Golden Carpet” – polegli četinar zlatne boje. Raste sporo. Odličan za pravljenje većih kontrasta ako se sadi pored zelenih ili plavih četinara i crvenolisnih biljaka.

biljke za kamenjar - Juniperus-horizontalis-Golden-Carpet

Ako je kamenjar manje površine, nećete saditi sve ove gore navedene biljke, već izaberite one koje vam se najviše dopadaju i rasporedite ih u skladu sa prostorom koji imate. Ako je kamenjar velike površine možete grupisati i po tri četinara iste vrste. Sve zavisi od prostora s kojim raspolažete. Biljke za kamenjar

Sadnja niskih grmova

Kada ste rasporedili četinare pređite na sadnju niskih ukrasnih grmova. Tu predlažemo da sadite grmove koji rastu do 70 cm.

Berberis “Admiration” – niski grm izrazito crvene boje čiji je list oivičen žutom bojom.

biljke za kamenjar - berberis-thunbergii

Berberis “Tiny Gold” – odlično izgleda ako se kombinuje za prethodnom vrstom. Njegova zlatna boja je veoma upadljiva.

biljke za kamenjar - berberis admiration i tiny gold

Lonicera pileata – zimzeleni grm.

biljke za kamenjar - Lonicera-pileata

Teuhrin – zimzeleni grm.

biljke za kamenjar - Teuhrin

Evonimus “Emeralg Gold” – zimzeleni grm koji je lep tokom cele godine. Menja boju lista u jesen i postaje tamniji. U proleće, njegovi listići su izrazito žute boje.

euonymus-fortunei-emerald-n-gold-plant1

Vašem kamenjaru dodajte i nekoliko grmova. Važi isto pravilo kao i za četinare, ako je veći kamenjar grupišite 3-5 biljaka na jednom mestu, ako je kamenjar manje površine onda sadite po jednu biljku od svake vrste.

Sadnja ukrasnih trava

Posle sadnje ukrasnih grmova pređite na sadnju ukrasnih trava. Napravite lepu kombinaciju nekoliko različitih vrsta. Iskombinujte različite visine i različite boje i dobićete lepu celinu. Na primer, sadite:

FESTUCA GLAUCA – trava predivne plave boje.

plava festuca bordura

IMPERATA CILINDRICA – trava čiji su vrhovi crvene boje.

imperata crna trava pored vode

CRNA TRAVA – sama reč kaže da je to trava u crnoj boji, ona cele godine ostaje takva.

crna trava kombinacija

CAREX TRAVA – trava koja ima belu prugu po sredini lista.

carex trava ukrasna

Evo jedan primer kako da se napravi kontrast među biljkama.

kombinacija trava

Sadnja perena

I na kraju prazan prostor popunite perenama. Najviše ima niskih trajnica. Nezamislivo je da u kamenjaru nema čuvarkuća.

Čuvarkuće sadimo između dva kamena ili u neki stari panj (ako ga imamo). Kombinujte nekoliko vrsta čuvarkuća različitih boja. Oni ne traže nikakvu negu, ne vole preterano zalivanje. Jednostavno ih posadite i oni će da se šire.

Sempervivum.large Sempervivum arachnoideum tomentosum

Posle čuvarkuća ubacite perene sa interesantnim cvetom. Jedna od takvih biljaka je Armeria Alba ili Armeria Maritima.

– Armeriin cvet su male loptice na vrhovima biljke. Sadite ih jednu pored druge, cvetaju u isto vreme i efekat će biti bolji.

Armeria-Maritima1-360x360

– Možete saditi niske karanfiliće, odnosno Diantuse raznih boja.

dianthus ruzicasti

Delosperma nubigenum je pravi pokrivač tla, cveta krupnim žutim cvetovima u obliku sunca i veoma brzo se širi. Postoje i delosperme u narandžastoj, ružičastoj, crvenoj i beloj boji.

Delosperma nubigenum

 

Žuta potentila  puže po zemlji i pada preko kamena.

zuta potentila

Pulsatila (Sasa) je biljka koja se lepo bokori i kada procveta izgleda kao cvetna loptica.

pulsatila crvena

Sedumi mogu imati rozetu različitih boja, od sive, preko plave do najrazličitijih nijansi zelene boje. Takođe, i cvet seduma može biti bele, ružičaste ili žute boje, što zavisi od vrste. Sedumi su veoma otporne i zahvalne biljke.

Sedum-x-Cauticolum-Robustum-retouche-A

Timusi su pogodni za veće površine. Cvetaju u ružičastoj ili ljubičastoj boji. Kada ih dodirnete osetićete miris timijana.

Thymus 'Doone Valley'

Pored gore navedenih biljaka možete još da sadite:

Lysumalije,

lysimachia_nummularia_aurea_2013

Kameleon

Kameleon biljka - Houttuynia cordata 4

Iberis i mnoge druge perene (pogledajte na sajtu).

Iberis-Gilbratarica-360x360

Visoke perene

Ovo su sve niske trajnice. U njihovoj pozadini možete saditi visoke perene. Najlepše su:

Hemerokalisi – čiji je ukras predivan cvet koji se pojavljuje u letnjim mesecima. List mu je nalik na šaš, pa je biljka dekorativna i kada nema cveta.

hemerocalis

Anemone cvetaju predivnim ružičastim cvetovima.

anemone

Visoki sedumi  šarenolisni ili oni čiji je list jednobojan, cvetaju u avgustu i taj cvet ostaje na biljci do oktobra meseca. U to vreme retko koja biljka ima cvet.

sedum alboroseum mediovariegatum

Fizostegija je uspravnog rasta i idealna je za pozadinu drugim nižim biljkama.

Physostegia-virg_NDgzNjY3N1o

Postoji još veliki broj visokih perena, ali nemojte njih da sadite ako je kamenjar manji. Ove biljke lepo izgledaju u većim kamenjarima.

Za male kamenjare kombinujte nekoliko četinara, nekoliko grmova i dopunite ga niskim travama i niskim perenama. Nemojte pregusto saditi biljke. Iako vam se u početku čini da je kamenjar prazan on će za dve do tri godine da se zatvori sa biljkama. Za sve je potrebno da prođe izvesno vreme, zato budite strpljivi. Prve tri godine redovno okopavajte biljke i plevite travu iz njih.

Kada se biljke spoje i prekriju celu površinu zemlje na kamenjaru, onda ćete ih samo kontrolisati, nećete dozvoliti nekim biljkama da preovladaju i uguše druge. Nijedna biljka nema istu brzinu rasta, odnosno širenja. One biljke koje se brže šire oblikujte i sprečite njihovu preteranu “invaziju”.

Nadam se da smo vam bar malo pomogli u izboru biljaka za sadnju. Mi smo naveli veći broj različitih vrsta, a vi odaberite one koje se vama dopadaju. Koje god biljke da izaberete, ako ih lepo iskombinujete one će predstavljati pravi odmor za vaše oči i dušu.