Albicija (Albizia julibrissin) je listopadno drvo iz porodice mimoza. Otuda i naziv “kineska mimoza” koji se najčešće spominje u priči o ovom drvetu.  Zovu ga još i svileni bagrem i kišno drvo. Mnogo naziva za jednu biljku. Sve u svemu reč je o ALBICIJI, o vrlo neobičnom i egzotičnom ukrasnom drvetu. albicija – Kineska mimoza

albizia-julibrissin-albicija-kineska-mimoza

Albicija – kineska mimoza

Albicija raste od 5-10 m u visinu, ali je možete orezivati i samim tim održavati na visini koja vama odgovara. Raste izuzetno brzo, skoro 1 m godišnje, pa se preporučuje onima koji žele da imaju visoko drvo za nekoliko godina. Od semena do drveta sa lepo razgranatom krošnjom potrebno je 5-6 godina. Ostale vrste ukrasnog drveća znatno sporije rastu.

Sama krošnja albicije je kišobranastog oblika. Idealno drvo ispod kojeg možete postaviti klupicu, sto, stolice… Krošnja je prozračna (sunčevi zraci prolaze kroz nju), tako da trava može nesmetano da raste ispod drveta. Listovi su zeleni, perasto složeni i imaju jednu neobičnu osobinu: danju su otvoreni – rašireni, a noću ili kada je oblačno vreme oni se skupljaju, kao da spavaju. U jesen dobijaju žutu boju.

albicija-kineska-mimoza

Drvo je najlepše u vreme cvetanja, tokom letnjih meseci. Gotovo celo leto drvo je prekriveno predivnim roze-ljubičastim cvetovima. Oni su blagog mirisa, izraženih prašnika i pojavljuju se u kiticama. Plod albicije je mahuna, dužine 12-18 cm, koja u kasnu jesen dobija tamno smeđu boju i ostaje na biljci tokom zime.

albicija-kineska mimoza2

Albicija je popularna zbog svih ovih navedenih karakteristika. Nekome se dopada njena krošnja, nekome list, nekome brzina rasta, a nekome cvet. Sadite je pojedinačno, kao soliter na travnjaku ili uz terasu. Takođe, možete je saditi pored vodenih površina u vašem vrtu, jer ćete na taj način postići efekat tropskog ili primorskog vrta.

Uzgoj i nega

Što se tiče kvaliteta tla, albicija nije zahtevna biljka. Ali ako želite da joj obezbedite idealne uslove za rast, onda je sadite u tlo koje je dobro propusno i rastresito. Odgovara joj sunčani položaj, mada može da se sadi i u polusenci. Odlično podnosi letnje vrućine. Dugo se verovalo da je ovo isključivo mediteranska biljka, jer pripada familiji mimoza, međutim ona se vremenom prilagodila i na kontinentalne uslove. Dok je biljka mlada (do 2 godine starosti) zaštitite je tokom zimskih meseci. To možete učiniti jutanim džakom, malčom… Albicija dobro podnosi niske temperature (do -15), ali ne i ekstremno hladne zime koje su sve češće u uslovima kontinentalne klime. Otporna je na jake vetrove i aero zagađenja, pa je odličan izbor za sadnju u velikim gradovima.

albicija

Orezivanje albicije

Kao što smo već naveli, ova biljka dobro podnosi orezivanje, pa joj krajem zime uklonite oštećene i neželjene grane. Pošto brzo raste i brzo joj se širi krošnja, moraćete je orezivati da ne pređe željenu visinu ili širinu. Možete od nje formirati i malo stablo do 3 m.

albicija mimoza

Bolesti albicije

Biljka je u starosti osetljiva na gljivična oboljenja i tada lako strada. Zahvaljujući brzom rastu ove vrste, ponovo zasađena mlada biljka brzo će je zameniti. Drvo može napasti i jedna vrsta nametnika koji buše stablo i žive od njegovog soka. Ako se oni previše namnože, izlučivaće suvišnu vodu, te se pod krošnjom stiče utisak kao da pada kiša. Otuda i engleski naziv za albiciju “KIŠNO DRVO”.

Ako ste pročitali sve ovo, verujem da ćete pronaći mesto na kom ćete smestiti ovo lepo ukrasno drvce.

13 thoughts on “Albicija – kineska mimoza

  1. Petae kaže:

    Ppstovani,

    Da li je mogica sadnja stabla sada u junu mesecu?zainterssovan sam za kupovinu

    Pozdrav

    1. Poštovani,
      Sadnice koje su u kontejnerima mogu da se sade cele godine.
      Pozdrav

    2. Arpad kaže:

      Ne može!

    3. Mogu da se sade bilo kada u toku godine ako su u kontejnerima. Pozdrav

  2. Radica Miliceviv kaže:

    Kolika je cena albicije

    1. 1100 din. Linkovi u tekstu Vas vode na naš sajt i na cenu sadnica.

  3. Radica Miliceviv kaže:

    Da li se moze posaditi iznad vodovodnih i kanalizacionih cevi.Mislim da li ima dubok i jak koren

    1. Ima jak koren, ne može da se sadi gde su cevi. Pozdrav

  4. Milica kaže:

    Da li moze albicija da se zimi unese u zatvoreni prostor (u stam)?

    1. Biljka može da se unese u zatvoren prostor, ali ne bi trebalo da bude na sobnoj temperaturi u vreme mirovanja vegetacije.

  5. Slobodan kaže:

    Koja je cena i moze li se poruciti?

    1. Poštovani, linkovi u tekstu Vas vode na cene i opis biljaka. Trenutna cena albicije je 1100 din. Pozdrav

    2. Poštovani, u tekstu u linkovima imate cene biljaka koje su u prodaji.
      SRdačan pozdrav

Komentari su zatvoreni