Priroda je svuda oko nas. Ona nam nudi ogromno bogatstvo biljnog sveta, nudi nam zdravlje na dlanu.

Međutim, mi joj svesno okrećemo leđa. Lakše nam je kupiti kutiju čaja, nego brati biljke po livadi, iako znamo da ukus domaćeg čaja sa medom i limunom ne može ništa zameniti.

livade_kantariona1

Svi se pravdamo sa nedostatkom vremena za takve stvari, ali da li je to opravdanje? Svako godišnje doba nam daje neku biljku, njen list ili njen cvet… Od nekih biljaka možemo praviti sokove za tople letnje dane. Neke biljke možemo sušiti i čuvati za dugu i hladnu zimu, za čajeve koji su nezamenljivi.

lekovito i zacinsko bilje

Jedna od biljaka koju možemo sušiti je žalfija.

Žalfija je jedna od najlekovitijih biljaka na našoj planeti, zvuči kao preterivanje, ali zaista je tako. Ona važi za čudesnu biljku koja leči mnoge bolesti. Jedan starorimski pisac nazvao ju je SALVIA što na latinskom znači SPASITI. Na engleskom reč za žalfiju SAGE, označava mudrost. Zapravo se žalfija smatra čudotvornom biljkom koja simboliše dugovečnost.

POSADITE JE U SVOM VRTU

Kod začinskog i lekovitog bilja prepoznatljivi su mirisi, ukus, kao i lekovita svojstva, a gaje se jednostavno i to na organski način. Prilikom ulaska u bilo koju baštu u kojoj se gaje ove vrste biljaka (začinske i lekovite) dolazi do kompletnog čulnog iskustva. Nije samo miris u pitanju, već su te biljke ukras i po svom izgledu.

Žalfija, kao samonikla zeljasta biljka, raste u kamenjarima Mediterana, a kod nas je najviše ima u istočnoj Srbiji. To je grmolika biljka visine do 60 cm. List joj je prekriven gustim dlačicama sa obe strane. Postoji više vrsta žalfije, a kod nas su najrasprostranjenije, pored

SALVIE OFFICINALIS,

salvia u vrtu

 

SALVIA TRICOLOR

Salvia_officinalis_Tricolor

SALVIA OFFICINALIS “ICTERINA”

salvia officinalis icterina

Veoma su dekorativne zbog svoje boje listova, i lako se uklapaju u vrt sa ostalim biljkama. Ako nemate vrt, posadite ih u saksije ili žardinjere sa ostalim začinskim ili lekovitim biljkama. Veoma lako se održavaju i neguju, vole sunčano mesto i dobro propusno tlo. Rano u proleće, kada prestanu jutarnji mrazevi, orežite biljku, i ona će se na taj način podmladiti i biće mnogo lepša nego da je niste orezali.

zacini u saksiji

 

Predstavićemo vam i neke vrste koje se retko mogu videti u našim vrtovima.

– CRNA ŽALFIJA (salvia microphylla), biljka koja ima ljubičaste cvetove i specifičan miris koji podseća na borovnice. Ova biljka ne podnosi mrazeve, pa je tokom zimskih meseci unesite u kuću.

 

– ŽALFIJA PLAVE BOJE (salvia quaranitica “Blu enigma”), biljka visine i do 2 m. Od nje se može napraviti prirodni paravan, istovremeno i lepo i korisno.

 

– MEKSIČKA ŽALFIJA (salvia patens), cveta plavim cvetovima od juna do septembra meseca. U jesen skratiti stabljike za 20-40 cm, i uneti biljku u kuću (podrum) da prezimi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– SALVIA SPLENDENS “Van houtttei”, poznata je i kao “zavodnica”, očarala je mnoge ljubitelje biljaka svojim crvenim cvetovima. Najbolje uspeva u velikim saksijama, na sunčanom mestu zaštićenom od vetra.

SALVIA SPLENDENS VANHOUTTEI

– SALVIA LEUCANTHA (somotska žalfija), dostiže visinu do 1 m. Takođe je posadite u veliku saksiju i tokom zimskih meseci pružite joj zaštitu. Ne podnosi niske temperature.

LEKOVITA DEJSTVA ŽALFIJE

Kod žalfije su lekoviti list i mlade grančice.

zalfija list

Da bi se sačuvali svi korisni sastojci trebalo bi ih brati pre cvetanja. Sušenje biljke se obavlja u senci, u dobro provetrenim prostorijama, na temperaturi od maksimalno 40 stepeni. Sušenje traje od 7 do 15 dana. Važno je da ovaj deo uradite pravilno, jer su listovi bogati ugljenim hidratima, celulozom i belančevinama. Osim ovoga biljka sadrži i mnogo gvožđa i kalcijuma. Najvažnije od svih njenih sastojaka je ETARSKO ULJE.

zalfija susena samlevena

Lekovita dejstva žalfije su mnogobrojna, teško ih je sva i navesti. Ona ima antibakterijsko, antivirusno i antifugicidno delovanje. Žalfija opušta mišiće, smiruje živce, utiče na poboljšanje cirkulacije, pomaže kod reumatičnih oboljenja i artritisa. Takođe, pomaže kod otapanja masnog tkiva, gojaznosti i celulita. Još davno su ljudi uočili da dobro deluje na pamčenje, i koristili su je za stimulisanje koncentracije. Dok nije otkriven antibiotik, čaj od žalfije se koristio kod upale grla, ždrela, upale unutrašnjih organa, za vaginalno ispiranje… I danas, naše bake spremaju ovaj čaj.

zalfija caj

U sezoni gripa, kuvajte žalfiju, majčinu dušicu, lavandu i ružmarin i udišite tu paru. Tako ćete biljke iskoristiti za inhalaciju. Posle inhalacije tu tečnost iskoristite za opuštajuću kupku. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra. Dobro ju je imati pri ruci, i nikada se ne zna kada će vam zatrebati.

UPOTREBA ŽALFIJE

Mlevena kadulja se upotrebljava u mesnoj industriji kao dodatak prerađevinama zbog arome i njenih antioksidativnih sastojaka koji sprečavaju užeglost.

Njeno eterično ulje se dodaje vodicama za usta, zubnim pastama i sapunima, te se tako koristi i u kozmetičkoj industriji.

zalfija etericno ulje

U kulinarstvu se koristi kao začin jelima i tako deluje na procese varenja i lučenje žuči. Možete je dodati i u razne salate.

zalfija u vrtu sa zacinskim biljkama

VAŽNO!

Iako je žalfija lekovita biljka ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i epileptičarima. Takođe se ne preporučuje dugotrajno konzumiranje njenog čaja, jer može izazvati neželjene posledice. Naravno, preterivati nije dobro ni u čemu, pa ni u ovome.

Kod većine vrsta lekovitog i začinskog bilja rukovanje i njihovo konzumiranje je krajnje jednostavno i bezbedno. Kod pojednih vrsta mogu se pronaći otrovni sastojci opasni za ljude, pa se savetuje velika pažnja. Ne koristite ni jednu biljku  ukoliko niste 100% sigurni da je njeno konzumiranje bezbedno za vas.